Hayalet uçak dönemi sona mı eriyor? Çin, ABD’yi tedirgin eden radar üretti

Çin, F-22 ve F-35 gibi hayalet uçakları tespit edebilecek kuantum radarlar için tekil fotondetektörlerinin seri üretimine başladı. Bu gelişme, askeri dengeyi değiştirebilecek “oyun değiştirici” bir adım olarak değerlendiriliyor.

Hayalet uçak dönemi sona mı eriyor? Çin, ABD’yi tedirgin eden radar üretti

Çin, gelişmiş hayalet savaş uçaklarını — özellikle ABD’ye ait F-22 Raptor tipi jetleri — tespit edebilecek kuantum radar sistemleri için kritik öneme sahip fotondetektörlerinin seri üretimine başladı.

Askeri teknoloji platformu Interesting Engineering’in haberine göre, söz konusu cihaz, “dünyanın ilk dört kanallı süper düşük gürültülü tekil foton dedektörü” olarak tanımlanıyor ve hem iletişim hem de savunma alanlarında kullanılabilecek.

South China Morning Post’un aktardığına göre, Anhui eyaletindeki Kuantum Bilgi Mühendisliği Teknoloji Araştırma Merkezi tarafından geliştirilen bu dedektör, tek bir enerji birimindeki fotonu bile tespit edebiliyor. Uzmanlara göre cihaz, özellikle hayalet uçak teknolojilerine karşı ciddi bir tehdit oluşturabilir.

Fotondetektörü son derece hassas bir sistem olarak tanımlanıyor; tek bir fotonu bile ayırt edebilme kapasitesine sahip. Seri üretimin başlamasıyla Pekin’in kuantum bilgi teknolojilerinde yerli üretim bağımsızlığı kazanacağı belirtiliyor.

Raporda, bu teknolojinin insan gözünün çok sayıda fotonu aynı anda algılamasına benzetilerek, “tek bir fotonu ayırabilmek, şiddetli yağmur altında yere düşen tek bir kum tanesinin sesini ayırt etmek kadar hassas bir başarıdır” ifadeleri yer aldı.

Bu yetenek, kuantum iletişim ve radar sistemleri açısından devrim niteliğinde görülüyor. Çünkü bu tür radarlar, fotonların kuantum özelliklerini kullanarak, hayalet uçakların radar sinyallerini çarpıtma kabiliyetini geçersiz kılabiliyor.

F-22 ve F-35 gibi uçaklar, radar sinyallerini yansıtmak yerine emen özel kaplamalar ve dahili silah bölmeleri sayesinde gizlilik sağlıyor. Ancak kuantum radarlar, fotonların özgün özelliklerini izleyerek, uçakların yerini kesin olarak belirleme potansiyeline sahip.

Yeni teknoloji, düşük enerji tüketimiyle çalışabiliyor ve farklı platformlarda kolaylıkla konuşlandırılabiliyor. Ayrıca düşük görünürlüklü hedeflerin tespitinde büyük avantaj sağlıyor.

Çin, birkaç yıl önce yaklaşık 100 kilometre menzile sahip bir kuantum radar sistemi geliştirmişti. Yeni dört kanallı fotondetektörün bu kapasiteyi daha da artırması bekleniyor.

Öte yandan, Reuters’a göre ABD, geliştirdiği 6. nesil savaş uçakları için üretim izni verdi. Boeing tarafından geliştirilen “F-47” modelinin ilk uçuşunun 2028’de yapılması planlanıyor.