Hassan Diyab: Lübnan ve Lübnanlılar felaketin eşiğinde

Lübnan Başbakanı Hassan Diyab, ülkesindeki ekonomik kriz sonucu benzin, ilaç ve elektrik sorunlarına işaret ederek "felaketin eşiğine geldiklerini" söyledi.

Hassan Diyab: Lübnan ve Lübnanlılar felaketin eşiğinde

Başbakan Diyab, başkent Beyrut'taki yabancı diplomatik temsilcilerle bir araya gelerek ekonomik krizle ilgili bilgi paylaşımında bulundu.

Ülkesindeki benzeri görülmemiş ekonomik ve mali krizin oluşturduğu baskı nedeniyle toplumsal bir patlamaya çok yaklaştıklarını dile getiren Diyab, "Bizler burada toplantı halindeyken, Lübnan caddeleri akaryakıt istasyonları önünde uzayan kuyruklarla taşıyor, insanlar bir ilaç veya devam sütü için eczaneleri dolaşıyor, evlerde ise Lübnanlıların elektriksiz oturduğu manzaralar var." dedi.

Lübnan'ın ciddi bir karanlık tünele girdiği ve insanların acılarının trajedi aşamasına geldiğine dikkati çeken Diyab, mevcut durumun ülkeyi kontrol edilemez büyük bir felakete sürüklediğinin altını çizdi.

Uluslararası topluma çağrı

Ağustos 2020'de istifa eden ancak siyasi grupların yeni hükümeti kurma konusunda anlaşamaması nedeniyle geçici olarak görevine devam eden Diyab, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Durum artık netleşti: Lübnan ve Lübnanlılar felaketin eşiğindeler. Ancak sizlere temin ederim ki Lübnanlıları tehdit eden onlarla sınırlı kalmayacak. Büyük çarpışma olunca etkileri kısa ve uzun vadede Lübnan coğrafyasının dışında da hissedilecek. Hiç kimse de kendisini Lübnan'ın çöküş tehlikesinden uzak tutamaz."

Yaklaşık 1,5 milyon Suriyeli ve yüz binlerce Filistinli mülteciye ev sahipliği yapan Lübnan'da istikrarın çökmesi halinde sonuçları kestirmenin mümkün olmayacağına vurgu yapan Diyab, dünya ülkelerini Lübnan'ı çöküşten kurtarmaya çağırdı.

AA