AB: İran nükleer anlaşmasının tarafları ile ABD'nin katılacağı toplantı üzerinde çalışıyoruz

Avrupa Birliği sözcülerinden Peter Stano, İran ile küresel güçler arasında yapılan nükleer anlaşmadan 2018'de ayrılan ABD'nin anlaşmaya dönmesini istediklerini, anlaşmanın taraflarıyla ABD'nin katılacağı bir toplantı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

AB: İran nükleer anlaşmasının tarafları ile ABD'nin katılacağı toplantı üzerinde çalışıyoruz

Stano, günlük basın toplantısında İran nükleer anlaşması olarak bilinen Ortak Kapsamlı Eylem Planı (JCPOA) hakkındaki soruyu yanıtladı.

AB'nin şu anda İran'a yönelik nükleer anlaşmayı ihlal edecek yaptırımı bulunmadığını, yaptırımları ABD'nin uyguladığını hatırlatan Stano, ABD'nin bazı kısıtlamaları kaldırmaya yönelik sinyaller verdiğini kaydetti.

"Bütün bunlar son birkaç haftadır süren diplomatik çabalara alan açmaktadır." diyen Stano, AB'nin önceliklerinden birinin ABD'nin anlaşmaya geri dönmesi ve taahhütlerinden vazgeçen İran'ın anlaşma taahhütlerine yeniden başlaması olduğunu aktardı.

Stano, AB'nin nükleer anlaşmanın taraflarıyla ABD'nin de katılacağı gayriresmi toplantı düzenlemek istediğini hatırlatarak, "Bu toplantının yapılması muhtemel ama henüz bir tarih belirlenmedi. Şu anda istişareler ve çalışmalar devam ediyor. Henüz kimseye davet gönderilmedi." diye konuştu.

AA