Hamas'ın kurucu liderlerinden İbrahim el-Yazuri ebediyete uğurlandı

Dâr-ı faniden dâr-ı bakiye irtihal eden Hamas’ın dokuz kurucusundan biri olan şehit babası Şeyh İbrahim el-Yazuri son yolculuğuna uğurlandı.

11 Şubat Perşembe günü dâr-ı faniden dâr-ı bakiye irtihal eden Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (Hamas) kurucu liderlerinden Dr. İbrahim el-Yazuri son yolculuğuna uğurlandı.

İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi’nde düzenlenen cenaze töreni, Şifa Hastanesi’nden başlayıp el-Yazuri’nin evine kadar uzandı. Gazze'deki Es-Seraya Meydanı'nda kılınan cenaze namazına çok sayıda kanaat önderi ve siyasi yönetici iştirak etti.

Cenazede kısa bir konuşma yapan Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, İslam alemi ile Filistinlilerin, bugün itibariyle işgalci İsrail’e karşı yürütülen cihad direnişi, davet ve mücadelenin sütunlarından birine veda ettiğini ifade etti.

Filistin Enformasyon Merkezi’nin de yakından takip ettiği cenaze merasiminde yaptığı açıklamada Heniyye, Şeyh el-Yazuri’nin, Hamas hareketinin öncü kurucularından ve Şeyh Ahmed Yasin ile birlikte işgal girişimine karşı direniş fitilini ateşleyen kahramanlardan olduğunu belirtti.

Açıklamasında Heniyye, “Allah’ın rızasına nail olmak ve Filistin halkımızın izzetini muhafaza etmek için hayatını feda eden Şeyh el-Yazuri’ye veda ederken, halkımıza ve ümmetimize başsağlığı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

Heniyye, Şeyh el-Yazuri’nin, çok sayıda Filistinlinin gözünü açtığının, yollarını aydınlattığının, sadece bedenlerine değil bilakis kalplerine ve ruhlarına da ilaç gibi gelen bir hekim olduğunun, Filistin’in kutlu gençliğini inşa ettiğinin ve Filistin’in tarihi dönüm noktalarına şahitlik ettiğinin altını çizdi.

Heniyye, Hamas olarak Şeyh el-Yazuri ve Şeyh Ahmed Yasin’in izinde ilerleyeceklerini taahhüt etti.

Şeyh el-Yazuri, 1987 yılında Şeyh Ahmed Yasin (22 Mart 2004’te şehit edildi), Abdülaziz er-Rantisi (17 Nisan 2004’te şehit edildi), Abdulfettah Duhan, Salah Şehade (22 Temmuz 2002’de şehit edildi) ve Mahmud ez-Zehhar gibi isimlerle İslami Direniş Hareketi’ni (Hamas) kurmuştu.

Hamas’ın dokuz kurucusundan biri olan şehit babası Şeyh el-Yazuri, 1940 yılında Gazze'nin 32 kilometre uzağındaki Beyt Deras köyünde dünyaya geldi. Hayatı boyunca birçok zorlukla karşılaşmasına rağmen son nefesini verdiği ana kadar Hamas'a bağlı olarak yaşadı.

Hamas, 22 Mart 2004 tarihinde sabah namazından çıkarken işgalci İsrail uçaklarının attığı füzeyle şehit edilen Şeyh Ahmed Yasin ile İslamî hareket liderlerinden altı kişinin hareketin siyasi birim üyesi Nizar Ivadullah’ın Gazze’nin güney batısında yer alan Es-Sabra Mahallesi'ndeki evinde yaptıkları toplantıda kuruldu.

Bu toplantıda hareketin ilk bildirisi yayınlandı. Bildiride intifadanın her türlü araçla tırmandırılması çağrısı yapıldı. Gazze ve Batı Yaka’da yayınlanan bildiri aynı zamanda hareketin kuruluş ilanıydı.

Hareket “Hamas” ismini kullanmadan önce “İslamî Hareket”, “Müslüman Gençlik” ve “İslam Toplumu” gibi isimleri kullanıyordu.

Palinfo