Yemen'de mahsur kalan Afrikalı göçmenlerin hikayesi

Afrika'dan Yemen üzerinden Suudi Arabistan'a uzanan hat, dünyanın en hızlı büyüyen göçmen rotalarından biri. Uluslararası Göç Örgütü'ne göre 2018'de 150 binden fazla göçmen Yemen'e ayak bastı.

Her yıl on binlerce Doğu Afrikalı göçmen, savaşın vurduğu ülke Yemen üzerinden Suudi Arabistan'a geçerek burada bir iş bulup çalışma umudu ile yola çıkıyor. Ancak sadece yeterince şanslı olanları bu yolculuğu tamamlamayı başarabiliyor. Yemen'den çıkamayan binlercesi ise işkence ve ölümlerle dolu bir dünyaya esir düşüyor.

Doğu Afrikalı göçmenler, beraberinde yoksulluktan kaçma hayallerini de alarak ayaklarındaki dayanıksız sandaletleri ile evlerini terk ediyor. Amaçları ve umutları, Suudi Arabistan'da işçi, temizlikçi ya da hizmetçi olarak çalışmak ve ailelerine destek olmak.

Göçmenler yolculukları boyunca dağlar, çöller aşıyor ve 45 derecelik sıcakta kum fırtınaları ile mücadele ediyor. Ekmek kırıntıları yiyerek ve eski kuyulardan gelen tuzlu suları içerek hayatta kalıyorlar.

Göç rotası dağlar arasındaki tek bir yamaçtan aşağı inerek Cibuti'de denize uzanıyor. Göçmenler burada belki de ilk kez gördükleri denizde onları bekleyen botlar ile Yemen'e doğru açılıyor.

Bazıları Yemen'den Suudi Arabistan sınırına güvenle ulaşmayı başarıyor, ancak burada Suudi yetkililere yakalanıp sınırdan geri gönderiliyorlar. İçlerinden yalnızca çok azı, Suudi Arabistan'da işçi ya da hizmetçi olarak çalışarak hayatlarını kazanma hayaline kavuşabiliyor.

Ancak göçmenlerin hepsi onlar kadar şanslı değil. Kısılıp kalan diğerleri için Yemen kabusun merkezi hâline geliyor.

Avrupa kapıları kapattı, göçmenler Suudi Arabistan'a yöneldi

Kimilerine göre Avrupa bu kabusun başlıca müsebbibi. Avrupa Birliği göçmenlere kapılarını kapattı, bu da özellikle Afrikalı göçmenleri Suudi Arabistan gibi alternatif ülkelere yönlendirdi. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Afrika ülkesi Etiyopya, göçmenlere aman vermemeye başladı ve sınır kontrollerini yoğunlaştırdı.

Onları taşıyan asıl aracıların tutuklanması, göçmenleri güvenilir olmayan kaçakçıların eline düşürdü, böylece göç daha tehlikeli ve istismara açık bir hâl aldı.

Yemen'e bu koşullarda gelen çoğu göçmenin yolu Ras al-Ara'da sona eriyor. Buraya ayak basan neredeyse her göçmen gizli yerleşkelere hapsediliyor ve ailelerinden fidye isteniyor.

AP haber ajansı muhabirleri, Ras al-Ara'da gördükleri işkenceye rağmen hayatta kalabilen onlarca Etiyopyalı göçmen ile görüştü.

Bu insanların hepsi hapsedildikleri yerlerde ölümlere şahit olduklarını söylüyor.

"Yemenli yetkililer işkence ve istismara göz yumuyor"

2 bin 600 dolarlık fidyesinin ödenmesi ile serbest bırakılan genç bir Etiyopyalı, 11 gün boyunca bağlı tutulduğu yerde nasıl dövüldüğünü anlatıyor ve kollarını sıkan ipin bıraktığı izi gösteriyor.

Başka bir Etiyopyalı kadın ise tekneden iner inmez onu alıkoyan kaçakçıların, sayamayacağı kadar çok kez kendisine tecavüz ettiğini söylüyor. Ailesinden para alamayacağını anlayan kaçakçılar iki hafta sonra gitmesine izin vermiş.

Kimliğinin gizli tutulmasını isteyen bu kadın, şimdi Aden'de beş parasız kaldı ve ne yapacağını bilmiyor.

Hapis ve işkence ise Yemenli yetkililerce görmezden geliniyor.

AP, göçmen dolu kamyonların askeri kontrol noktalarından nasıl kolayca geçebildiğine tanık oldu. Bu kamyonlar "insan kargolarını" çöldeki hapishane noktalarına tek tek teslim ediyor.

Ras al-Ara hastanesinde karşılaşılan 4 erkek, kaçakçılar tarafından 5 ay hapsedildiklerini, günde bir kez artıklarla beslendiklerini ve acımasızca dövüldüklerini söylüyor.

23 yaşındaki Abdu Yasin, taş ile ezdikleri parmağını ve sırtındaki kamçı izlerini gösteriyor.

Etiyopya'dan Suudi Arabistan sınırına götürülmek için kaçakçılar ile 600 dolara anlaşan Abdu, Yemen'e ulaştıklarında esir tutulduğunu ve serbest kalması için bin 600 dolar talep edildiğini ifade ediyor.

Afrika-Yemen-Suudi Arabistan hattında göçmen sayısı artıyor

Göçmenler genellikle Cibuti'den geceleri hareket ederek 6 saat süren bazen yüzlerce kişinin sıkıştığı tekneler ile Yemen'e geçiyor.

Yemen'in güney kıyısındaki Ras al-Ara'ya ulaşmak için 70 kilometrelik yol alıyorlar.

Bütün bu zorluklara ve tehlikelere karşın göçmenler Yemen'e gelmeye devam ediyor. Kendi ülkelerindeki yoksulluk ve daha iyi bir yaşam özlemi onları bütün maceraları göze alarak denizleri aşmaya yönlendiriyor.

Afrika'dan Yemen üzerinden Suudi Arabistan'a uzanan hat, dünyanın en hızlı büyüyen göçmen rotalarından biri. Uluslararası Göç Örgütü'ne göre 2018'de 150 binden fazla göçmen Yemen'e ayak bastı. Bu sayı bir önceki yıla göre Yemen'e gelen göçmen sayısında yüzde 50'lik bir artış olduğunu gösteriyor.

Euronews