Habil'den, Halil'den ve Hanne'den Kalan!.. / Hediye Yüceay

Habil sürüsünün içinden en güzeli kurban etti!.. Halil yıllarca hasretiyle kavrulduğu ve ahir ömründe nasip olan ciğer paresini bıçak altına yatırdı!.. Ey İbrahim bunu sana Rabbin mi emretti diyen ve teslim olan Haceri'de unutmamak gerek elbette!.. Hanne ise gönlünün ve gözünün azizini Meryemini adadı Hak yoluna!.. Ya onlarla aynı cenneti isteyen bizler!..

Habil'den, Halil'den ve Hanne'den Kalan!.. / Hediye Yüceay

En güzeli en güzele adayan gönül erlerine selam ile kelama başlamış olalım. Onlar ki bize teslimiyetin, adamanın ve adanmanın en güzel numunelerini yaşantılarıyla ve Kur’anı Kerim'in tabiriyle Usve’i Hasene (en güzel örnek) olarak kıyamete dek miras bıraktılar.

Gözlerini budaktan sakınmadılar!.. Benlik  sevdasına düşmediler!.. Gelecek  kaygısı yaşamadılar!.. Sürülerinin gözdesini, gözlerinin nurunu, ciğerlerinin köşesini, gönüllerinin azizini gözlerini bile kırpmadan, elleri titremeden ve bir an bile tereddüt etmeden teslim oldular ve hak yoluna adadılar!..

Kurban Bayramını idrak ettiğimiz şu mübarek günlerde gücü yettiği halde birkaç garibanı sevindirecek bir koyun kesmemek için kırk takla atanlar, kırk dereden su getirenler cennette komşu olmayı istedikleri, aynı makamı paylaşmayı arzuladıkları bu şahsiyetleri defalarca okumalı ve tanımalı değil midir?

Habil sürüsünün içinden en güzeli kurban etti!.. Halil yıllarca hasretiyle kavrulduğu ve ahir ömründe nasip olan ciğer paresini bıçak altına yatırdı!.. Ey İbrahim bunu sana Rabbin mi emretti diyen ve teslim olan  Haceri'de  unutmamak gerek elbette!.. Hanne ise gönlünün ve gözünün azizini Meryemini adadı Hak yoluna!.. Ya onlarla aynı cenneti isteyen bizler!..

Onlar peygamberdi, peygamber ailesiydi diyenlerimiz için güncel taptaze bir çok örnek verilebilir elbette lakin Kurban Bayramını idrak ediyoruz madem 6-7 Ekim Kurban şehitleri en güzel örnek olsa gerek!.. Onlar tabiri caizse sade birer vatandaştı, her biri kendi halinde mütevazı, halim selim karıncayı bile incitmeyen, ailesinin geçimini alın teri ile helalinden kazanan ve bu kazanç kendilerine bile yetmezken büyük bir kanaat ve tevekkülle gariban ve mazlumla paylaşan birer teslimiyet numunesiydi!..

Ve her biri ailelerinin göz nuru, gönül süruru, göz bebeği, direği ve umuduydu. Her biri çevrelerinde iyilik, merhamet, edep ve ihlas ile gönüllere taht kurmuş birer azizdi!.. Onların hikayesini buraya sığdıramayız zira her biri ayrı ayrı birer destandır. Bir kurban bayramında mazlum ve mahrumların yüzü gülsün diye kurban eti dağıtırken, merhamet ve insanlık mahrumu azgınlar tarafından vahşice katledilen Kurban Bayramında aziz canlarını hakka kurban veren canlardır.

Onlardan biri Turan'dır, Hasan'dır, Riyad'dır, Hüseyin'dir, Cumali'dir ve Yasin candır!.. Oyyy Yasin oyy adını Kitaptan bildiğimiz çocuk cennet kokulu şehit!.. Şahidiz Hatice Ana Hanne_i Zamandır!..Yasin toprağa düştü, yüreklere kor düştü, zalimlere cehennem bizlere sabır düştü!..Sözün özü şudur aslında kimi sürüsünün gözdesini, kimi de gözünün nurunu Hakka kurban verir!..

Kurban odur ki kişi gözünde ve gönlünde kıymetli olanı vere! Kimi zaman kurban bir koçtur, kimi zaman bir can önemli olan neyi kime kurban verdiğimizin bilincinde olmaktır!.. Allah’a ulaşan et ve kan değil takvadır!.. Selamların en güzeli Hakka Adayanların ve Adananların üzerine olsun!..

Hediye Yüceay