Güney Afrikalı Alim Şeyh Siraaj Hakk'a yürüdü

Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki İslami ve ilmi çalışmaların öncüsü büyük dava adamı Şeyh Siraaj Hendricks yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle hayatını kaybetti.

Güney Afrikalı Alim Şeyh Siraaj Hakk'a yürüdü

Güney Afrika merkezli Azzawia Enstitüsü tarafından yapılan yazılı açıklamada, Şeyh Hendricks'in birkaç haftadır hastanede tedavi gördüğü aktarıldı.

Açıklamada, "Şeyh Hendricks'in ölümü, Güney Afrika Müslümanları için büyük bir boşluk bıraktı." ifadesine yer verildi.

Şeyh Hendricks'in Azzawia Camisi'nin imamı olduğu hatırlatılarak, Güney Afrika Barış Enstitüsünün de kıdemli okutmanı olarak görev yaptığı ifade edildi.

Güney Afrika merkezli Awqaf Vakfı Başkan Yardımcısı Mickael Collier de Güney Afrikalı Müslümanlar olarak önde gelen bir bilim adamı ve aydını kaybettiklerini vurguladı.

Şeyh Hendricks, Cape Town Müslümanlarının önde gelen liderleri arasında yer alıyordu.

Güney Afrika Hilal komitesinde yer alan Şeyh Hendricks ayrıca 2020'nin en etkili 500 Müslüman ismi arasında sıralanmıştı.

Şeyh Siraaj Hendricks

İslami eğitim ve terbiyesine ilk olarak Güney Afrika'nın önde gelen alimlerinden olan amcası Şeyh Mahdi Hendricks'in yanında başladı. 1980-1982 yıllarında İngilizce öğretmenliği yaptığı sırada Güney Afrika'daki ırkçılık karşıtı çalışmaların içerisinde aktif olarak yer aldı.

Arapça ve İslami ilimlerde derinleşmek için Mekke'ye giderek Şeriat Fakültesinde Fıkıh ve Usulu Fıkıh'ta uzmanlaştı. Buradaki eğitimi on yıl sürdü. Vahabbi kültürünün hakim olduğu Suudi Arabistan'da kendini muhafaza ederek tasavvufa da ağırlık verdi.

1992'de Güney Afrika'ya dönerek yoğun tebliğ ve ilmi çalışmalara başladı. Müslüman Yargı Konseyi Fetva Komitesine seçildi. Güney Afrika İslam Ensitütisinde fıkıh öğretim görevlisi olarak görev yaparken, aynı zamanda Johannesburg Üniversitesi'nde Şeriat Kurulu üyesi olarak çalışmalarını da sürdürüyordu.

Daha  sonraki yıllarda  Güney Afrika'nın önde gelen İslami eğitimi kurumu olan Madina Enstitüsüne Dekan olarak atandı. Bu yoğunluk arasında Şeyh Siraaj Cape Town'daki Zawiyah Camii'nde irşad ve ilmi çalışmalarını da aksatmadan sürdürüyordu.

Şeyh Siraaj Hendricks ve ailesi Güney Afrika'da Filistin davasının öncüleri arasında yer alıyordu.

Habernas