G7 Zirvesi hassas gündemle toplanıyor

Dünyanın gelişmiş 7 ülkesinin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi, İran'dan, Brexit ve iklim değişikliğinden ticaret savaşına kadar, dünya güvenliğini ilgilendiren birbirinden hassas dosyayı görüşmek üzere Fransa'nın Biarritz kentinde toplanıyor.

G7 Zirvesi hassas gündemle toplanıyor

Dünyanın gelişmiş 7 ülkesinin liderlerini bir araya getiren G7 Zirvesi, İran'dan, Brexit ve iklim değişikliğinden ticaret savaşına kadar, dünya güvenliğini ilgilendiren birbirinden hassas dosyayı görüşmek üzere Fransa'nın Biarritz kentinde toplanıyor.

G7 Dönem Başkanı Fransa'nın ev sahipliğinde yapılan zirveye Donald Trump, Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Japonya Başbakanı Shinzo Abe, İngiltere Başbakanı Boris Johnson ve istifa krizinin ardından yeni bir hükümet kurulana kadar göreve devam eden İtalya Başbakanı Guiseppe Conte katılacak. Zirveye 20 uluslararası kurum ve ülke temsilcisi de davet edildi.

G7 zirvesi resmen başlamadan, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile ev sahibi Emmanuel Macron bir araya gelecek. Ardından, G7'nin AB'li üyeleri zirve öncesi birliği de yakından ilgilendiren konuları ele almak üzere toplanacak. Resmi zirve ise, liderlerin akşam Biarritz'e ulaşmasıyla başlayacak.

Zirvenin ikinci günü olan Pazar sabahı G7 liderleri, "Strateji, uluslararası güvenlik ve dünya ekonomisi" konu başlığıyla ilk resmi çalışma toplantısına katılacaklar. Çalışma öğle yemeğinin gündemi ise "Eşitsizlikle mücadelenin organizasyonu" olacak. Afrika Birliği, AB, BM, Güney Afrika Cumhuriyeti, Ruanda, Burkino Faso, Mısır ve Senegal temsilcileri ile "Afrika ile ortaklık" toplantısı düzenlenecek. Liderler pazar günü de ikili temaslarda bulunmayı sürdürecek. Aile fotoğrafının çekilmesinin ardından, resmi akşam yemeğine geçilecek.

Zirvenin üçüncü ve son gününde de, "İklim, biyoçeşitlilik ve okyanuslar" konulu oturum gerçekleşecek. Macron ile Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro'nun Amazon ormanlarında devam eden yangın nedeniyle yaşadığı söz düellosunun ardından, bu yangınların da toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor. Ardından zirve, Macron'un kapanış konuşması ve liderlerin basın toplantılarıyla sona erecek.

Trump tek başına, AB liderleri bölündü

ABD Başkanı Trump, Danimarka ile yaşadığı Grönland tartışmasının ve medyada yer alan ABD ekonomisinin resesyon yaşayacağı yönündeki haberlerin de etkisiyle, sıkıntılı bir gündemle G7'ye geliyor. Avrupalı liderler ile derin görüş ayrılığı olan Trump'ın, zirveyi hedefinden çıkarıp çıkarmayacağı en önemli soru işareti.

Trump’ın geçtiğimiz yıl Kanada’da yapılan zirveyi, sonuç bildirisine öfkelenerek terketmesi, ev sahibi Macron’u, zirveyi bu tür risklerden korumak için tedbir almaya itti. Macron, bu sene “kimsenin okumadığı ve sadece bürokratik” olan sonuç bildirisini yayınlamayacağını açıkladı.

Trump, özellikle İran Nükleer Anlaşması ve BM İklim Anlaşması'ndan tek taraflı olarak çekilmesi nedeniyle, G7 içinde yalnız kaldı. Başkan Trump, çok taraflı işbirliğini değil, ABD'nin gücünden yararlanabileceği ikili görüşmeleri tercih ediyor ve ulusal egemenliğin uluslararası ilişkilerin temeli olduğuna inanıyor.

Zirve gündemine gelecek İran, Suriye, Ukrayna, Brexit gibi konularla ilgili liderler arasında bir görüş birliği de yok. Fransa, İran ile imzalanan nükleer anlaşmayı kurtarmak istiyor ancak Trump tam tersine İran’a yaptırımları en üst seviyeye çıkararak baskı uygulama yanlısı. Macron ve Trump, Rusya’nın G7’ye geri dönmesini istiyor, ancak buna da Almanya ve Kanada karşı çıkıyor. Almanya ve Fransa ise özellikle Brexit dosyasında karşı kamplarda yer alıyor. Macron İngiltere’ye “başka anlaşma yok” derken, Merkel’in zirveden hemen önce “alternatif bir çözüm için bir ay süre” verebileceğini söylemesi, zirve öncesi görüş ayrılıklarını su yüzüne çıkardı.

Ticaret ve vergi savaşı

Fransa'nın Google, Amazon, Facebook ve Apple'ın da aralarında olduğu internet devi ABD’li şirketlere tek taraflı vergi uygulama kararı, Trump’ı öfkelendirdi. Trump yönetimi konuya ilişkin soruşturma başlatırken Başkan Trump da, Fransız şaraplarından vergi alacağını açıkladı.

Macron, bunu tek başına uygulayan ülke olmaktan çıkarak, G7’den internet şirketlerinin vergilendirilmesi konusunda ortak ve güçlü bir karar çıkmasını istiyor.

Çin ile devam eden ticaret savaşı ve Trump'ın AB’den gelen otomobillere de vergi uygulayacaklarını açıklaması da ABD ile birlik arasında tansiyonu yükseltiyor.

VOA