Mısır zindanlarında yitirilen yaşamlar

Adil Abdul Vahap Ebu Ayşe isimli mahkûm, karaciğer ve diyabet hastalıkları için yapılması gereken tedavinin reddedilmesi nedeniyle Mısır’daki Wadi al-Natrun hapishanesinde hayatını kaybetti.

Mısır zindanlarında yitirilen yaşamlar

Adil Abdul Vahap Ebu Ayşe isimli mahkûm, karaciğer ve diyabet hastalıkları için yapılması gereken tedavinin reddedilmesi nedeniyle Mısır’daki Wadi al-Natrun hapishanesinde hayatını kaybetti.

Adil, siyasi mahkumlar için tıbbi ihmali bir ceza yöntemi olarak kullanan Mısır yönetiminin zindanlarında bu yıl içerisinde hayatını kaybeden birçok mahkûmdan sadece biri.

Haziran ayında da Mısır’ın eski Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi mahkeme salonunda yere düştükten sonra hayatını kaybetmişti. Yalnız hücrede tek başına tutulan Muhammed Mursi’nin de diyabet hastalığı için acil tıbbi yardımlar alması engellenmişti.

Temmuz ayında da 29 yaşında olan Ömer Adil Tora hapishanesinde, Kilani Hasan da Minye cezaevinde tıbbi yardımın engellenmesi ve kötü cezaevi koşulları nedeniyle hayatlarını kaybetmişlerdi.

Mısır cezaevlerinde tutulan mahkumlar genellikle havalandırmanın yetersiz olduğu hücrelerde tutuluyorlar ve yeterli bir şekilde gıda alamıyorlar. Birçoğu da tuvaletleri olmayan tek hücrelerde tutuluyor ve gerekli ihtiyaçlarını gidermek için kendilerine günde sadece 1 saat izin veriliyor.

Aile ziyaretlerine de Mısır yönetimi tarafından, özellikle Muhammed Mursi’nin vefatından sonra çok ciddi sınırlamalar getirilmiş bulunmakta. Temmuz ayında tutukluları ziyaret etmek için gerekli olan özel iznin fiyatları da yaklaşık olarak yüzde 500 olarak arttırılmış durumda.

Kahire merkezli El-Nedim sivil toplum kuruluşlarının verilerine göre 2019 yılının ilk 6 ayı içerisinde 30 kişinin gözaltında hayatını kaybettiğini ve en az 111 mahkûmun da gerekli tıbbi yardımlarının da engellendiği bildirildi.

Mısırlı aktivistler, 2 Ağustos tarihinde Mısır’daki 60.000 siyasi mahkûm için farkındalık oluşturmak adına Batel (Geçersiz Kıl) adında bir kampanya başlatmışlar.

İl olarak nisan ayında cunta lider Abdel Fettah el-Sisi’nin yönetimini güçlendirmek için yapılan anayasa değişikliğine itiraz etmek için açılan kampanyanın internet sitesi, cunta yönetimi tarafından birçok kez kapatılmaya çalışılmıştı.  

Kampanya sonucu imzalar 130 bini aşınca, cunta yönetimi internet sitesini tekrar erişime kapalı bir hale getirdi. Bunun üzerine Mısırlı aktivistler, sosyal medya hesaplarından “Mısır Hapishaneleri Gayrı Meşrudur” etiketiyle paylaşım yapmaya başladılar.

Ali Titiz / Habernas Çeviri