Fransız askeri teknolojisi Sudan'daki soykırımda kullanılıyor

Amnesty International, Fransız yapımı Galix savunma sisteminin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tarafından üretilen zırhlı araçlarla birlikte Sudan'da paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri (RSF) tarafından kullanıldığını ve bunun BM silah ambargosunun ihlali olduğunu açıkladı. RSF ve Sudan ordusu arasındaki çatışmada, Fransız yapımı silahların, insan hakları ihlallerine yol açan bu savaşa destek verdiği vurgulandı.

Fransız askeri teknolojisi Sudan'daki soykırımda kullanılıyor

Sudan’da paramiliter Hızlı Destek Kuvvetleri’nin (RSF), Birleşik Arap Emirlikleri tarafından üretilen zırhlı araçlarda yer alan Fransız yapımı askeri teknolojiyi kullandığı, bunun da BM silah ambargosunu ihlal edebileceği belirtildi.

Amnesty International’ın yeni raporuna göre, Fransız Lacroix Defense tarafından geliştirilen ve kısa menzilli tehditlere karşı savunma sağlayan Galix Sistemi, RSF tarafından savaşta kullanılıyor. Bu sistem, sosyal medyada paylaşılan ve doğrulanan fotoğraflarda, Birleşik Arap Emirlikleri üretimi Nimr Ajban zırhlı personel taşıyıcılarında (APC) tespit edildi.

Amnesty, RSF’nin Darfur’da bu sistemi kullanmasının, 2004’ten beri uygulanan BM silah ambargosunu açıkça ihlal ettiğini belirtti. Amnesty Genel Sekreteri Agnès Callamard, bu ihlalin, Fransa’nın uluslararası ve ulusal yasalar uyarınca silah ihracatını yasaklama yükümlülüğünü ihlal ettiğini ifade etti.

Raporda, Fransa’nın Birleşik Arap Emirlikleri’ne 2014-2023 arasında 2,6 milyar Euro değerinde askeri ekipman sattığı ve bu silahların Sudan’daki çatışmalarda kullanıldığı belirtildi. Amnesty, Fransa’nın ihracat kontrolü ve son kullanıcı sertifikasyonu yoluyla bu silahların yeniden ihraç edilmeyeceğini garanti edememesi durumunda bu tür transferlere izin vermemesi gerektiğini vurguladı.

"Ağır İnsan Hakları İhlalleri"
Sudan’daki savaş, 11 milyon kişinin evlerini terk etmesine ve 23 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesine yol açtı. RSF, sivillere yönelik toplu tecavüz, etnik soykırım ve işkence gibi insan hakları ihlalleriyle suçlanıyor. BM, RSF’nin eylemlerinin savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar teşkil edebileceğini belirtti.

Amnesty, BM Güvenlik Konseyi'ne Darfur üzerindeki silah ambargosunu tüm Sudan'ı kapsayacak şekilde genişletme çağrısında bulundu. Ayrıca, tüm ülkelerin, Sudan’daki savaşan taraflara silah ve mühimmat tedarikini derhal durdurması gerektiğini söyledi.

"Uluslararası Toplum Adım Atmalı"
Amnesty, Fransız şirket Lacroix Defense ve diğer savunma kuruluşlarına insan haklarını ihlal etmeme sorumluluklarını hatırlatarak, tüm değer zincirlerinde insan hakları uyum denetimi yapılması gerektiğini vurguladı. BM’ye göre, Sudan'daki vahşet, tarafların dış destekçileri tarafından körükleniyor ve bu durum "kabul edilemez ve yasadışı" olarak nitelendirildi.

Kaynak:middleeasteye.net