Fransa, DEAŞ'ın Sahraaltı Afrika sorumlusu Sahraoui'nin vurulduğunu açıkladı

DEAŞ'ın Sahraaltı Afrika'daki (Sahel) bir numaralı ismi Adnan Abou Walid al-Sahraoui'nin, Mali'de konuşlu Fransız Barkhane güçlerince düzenlenen suikast sonucu yaşamını yitirdiği açıklandı.

Fransa, DEAŞ'ın Sahraaltı Afrika sorumlusu Sahraoui'nin vurulduğunu açıkladı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Büyük Sahra'daki DEAŞ'ın lideri Sahraoui'nin, Fransız kuvvetlerince vurulduğunu duyurdu.

Fransa Savunma Bakanı Florence Parly de Twitter'dan, DEAŞ'ın Sahel'deki 1 numaralı isminin, Barkhane kuvvetlerince vurulduğunu aktararak, bunun, uzun soluklu bir çalışmanın neticesi olduğu bilgisini paylaştı.

Büyük Sahra DEAŞ'ı (EIGS) olarak bilinen ve Sahraoui'nin başını çektiği grup, Mali, Nijer ve Burkina Faso'yu kapsayan üç ülkenin sınır bölgesindeki eylemlerden sorumlu tutuluyor.

2017'de Al Sahraoui, Nijer'de dört Amerikan askerinin ölümüne neden olan Amerikan kuvvetlerinin pususunun sorumluluğunu üstlenmişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Al Sahraoui'nin yakalanmasına yol açan bilgiler için 5 milyon dolar ödül açıklamıştı.

Al-Sahraoui ve Büyük Sahra DEAŞ'ı

1973'te tartışmalı Batı Sahra'da doğan Al-Sahraoui, ticaretle uğraşan Cezayirli zengin bir ailenin çocuğuydu. Fas'tan bağımsızlık için savaşan Polisario Cephesi'ne ilk olarak katılıp askeri eğitimini aldı.

Daha sonra İslami Mağrip'te (AQIM) El Kaide'ye katıldı ve 2012'de Cezayir'deki İspanyol yardım görevlilerini ve Mali'deki bir grup Cezayirli diplomatı kaçırmaktan sorumlu Malili İslami bir grup olan Murabitunu yönetti.

Al-Sahraoui 2015 yılında El-Kaide'den ayrılarak DEAŞ'ın Lideri Ebubekir El-Bağdadi'ye bağlılığını ilan ederek Büyük Sahra'da İslam Devleti'ni kurduğunu ilan etmişti. 

Telefon ve elektronik cihazlardan uzak durup, bir yerden bir yere gitmek istediği zamanda dikkat çekmemek için motosikletle ve tek başına yolculuk yaptığı ancak yerel işbirlikçilerin verdiği bilgiler sonucu Fransız askerleri tarafından vurulduğu duyuruldu.