Filistin, İran, Tayland, Cezayir ve bir çok ülkede Ayasofya sevinci

Neredeyse bir asırdır müze olarak kullanılan yapının bugün ilk kez ibadete açılması, İslam aleminde büyü bir sevince yol açtı. Müslüman ülkeler ile Müslüman nüfusun fazla olduğu yerlerde, camilerde şükür secdeleri yapıldı.

Filistin, İran, Tayland, Cezayir ve bir çok ülkede Ayasofya sevinci

Filistin

İşgal altındaki Batı Şeria'nın güneyinde yer alan El-Halil'deki Harem-i İbrahim Camisi Müdürü Şeyh Hıfzı Ebu Suneyne, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin yeniden ibadete açılmasından sevinç duyduğunu ifade etti.

"Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nden ezan sesinin yükseldiğini işitmek ve ilk cuma namazının kılındığını görmek yüreğimize su serpti, bizi sevindirdi." diyen Ebu Suneyne, bu gelişmenin hayırların habercisi olduğunu ve umutları yeniden yeşerttiğini dile getirdi.

İran

İran devlet televizyonu IRIB, resmi haber ajansı IRNA ve Fars Haber Ajansı başta olmak üzere İran'ın ana akım medyası, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılışını fotoğraf ve görüntülü sunduğu haberlerle kamuoyuna aktardı. 

İran devlet televizyonunun caminin açılışıyla ilgili haberinde, Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin müze statüsünün ABD, Fransa, Mısır ve Yunanistan'ın itirazlarına rağmen 86 yıl sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kaldırılarak yeniden camiye dönüştürüldüğü belirtildi.

Haberde şu ifadelere yer verildi:

"Binlerce arzulu Müslüman, 86 yıl aradan sonra Ayasofya'da ilk cuma namazını kılmak için Türkiye'nin her yerinden İstanbul'a geldi. Yüzyılın en önemli olaylarından biri olan Ayasofya'nın cami olarak yeniden açılışının töreni, ülke içinden ve dışından onlarca medya kuruluşu tarafından takip ediliyor."

Tayland

Tayland'ın güneyindeki Pattani eyaletinde Fatoni ve Prince of Songkla üniversitelerinin öğrenci kulüpleri, cuma namazı sonrası Pattani Merkez Camisi'nde düzenledikleri etkinlikte Ayasofya-i Kebir Camii'nin ibadete açılmasından ötürü şükür duası yaptı.

Duanın ardından öğrenciler, caminin etkinlik alanına kurdukları Ayasofya Fotoğraf Sergisi'ni açtı. Etkinlik, şükür kurbanı kesilmesiyle son buldu.

Cezayir

Cezayir Müslüman Alimler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Yahya Sari, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının, "modern Türkiye tarihinde büyük bir ilerleme" olduğunu ifade etti.

Atılan bu adımın karşısında yer alarak muhalefet edenlerin, siyasi tutumları sebebiyle böyle davrandığını, insan haklarını ya da Hristiyanların haklarını savunma amaçları bulunmadığını vurguladı.

"Ayasofya'nın yeniden cami olması, İslam için gurur kaynağıdır"

Cezayirli vatandaş Raniye Şevvaş da duyduğu sevinci paylaşarak, "Ayasofya'nın yeniden cami olması, İslam ve dünyadaki Müslümanlar için gurur kaynağıdır. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Bir diğer Cezayirli Abdunnur Lahlu ise Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının, "Erdoğan'ın adam gibi duruşu" sayesinde gerçekleştiğini ve atılan bu adımın, yeni nesile İslam dininin geleceği hakkında mesaj verdiğini belirtti.

Bosna Hersek

Cuma namazı çıkışı açıklamada bulunan İbrahim Sabaredzovic ise Ayasofya'nın gerçek kimliğine geri döndüğünü belirterek, "Gerisi teferruattır. Ayasofya-i Kebir Camii, bugünden itibaren kıyamet gününe kadar Allah'a ibadet için kapılarını açık tutacak." dedi.

Caminin mutlaka gidip görülmesi gereken bir yer olduğuna işaret eden Sabaredzovic, namaz vakitleri dışında da caminin ziyarete açık olmasından duyduğu memnuniyeti ifade etti.

Dzevad Musakadic de Ayasofya-i Kebir Camii'ne ilişkin kararı desteklediğini ifade ederken, Ersin Sabaredzovic de Ayasofya-i Kebir Camii'nin dünyanın en güzel camilerinden biri olduğunu söyledi.

Belçika

Belçika'nın başkenti Brüksel'deki Belçika İslam ve Kültür Merkezinde bulunan camide kılınan cuma namazı sonrasında Süleyman Murtaza, Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının İslam alemi için çok önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

Gün boyunca televizyonda İstanbul'dan yapılan yayını izlediğini belirten Murtaza, "(Cumhurbaşkanı Recep Tayyip) Erdoğan'ın orada namaz kıldığını gördüm. Ben de canlı yayında izledim. Çok görkemliydi. Ayasofya'nın daha önce kilise olduğunu biliyorum. Bu biz Müslümanlar için harika bir şey. Diğer liderler Erdoğan'ı örnek almalı. Allah onun yardımcısı olsun." dedi.

Dema Habib isimli Belçikalı Müslüman da Ayasofya'nın ibadete açılmasının Müslümanlar adına çok büyük bir gelişme olduğunu dile getirdi. Habib, "Ben camiyi görmedim ama görmeyi çok isterim." diye konuştu.

Nasır Ali ise Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerif'in yeniden ibadete açılmasının ümmete hayırlı olmasını diledi. Ayasofya'da yeniden namaz kılma imkanının önemini vurgulayan Ali, bunun İslam ümmetinin hayrına bir gelişme olduğunu söyledi.

Kuzey Makedonya

Kuzey Makedonya’daki merkezi camilerde cuma namazı öncesinde Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nin açılması vesilesiyle şükür secdesi yapıldı ve dua edildi.

Başkentteki Murat Paşa Camisi'nde cuma namazı öncesinde Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi'nin açılışı için şükür secdesi yapıldı ve Türkiye’nin Üsküp Büyükelçiliği Din Hizmetleri Müşaviri Murat Alkan tarafından dua edildi.

Murat Paşa Camisi vaiz ve hatibi Süleyman Baki, cuma hutbesinde, Ayasofya’nın insanlık için önemli bir eser olduğunu söyledi.

Ayasofya’nın tarihi ve önemi üzerinde duran Baki, "Biz Üsküp’ten, Kuzey Makedonya’dan, Rumeli’den bu caminin yeniden camiye kavuşturulması bizleri gerçekten ziyadesiyle mutlu etmiştir. Ayasofya Rumeli’deki, Balkanlar’daki bütün camilerin tacıdır." ifadelerini kullandı.

AA