Etiyopya’da ülke içinde göç edenlerin sayısı 4 milyonu aştı

Birleşmiş Milletler’e bağlı (BM) Uluslararası Göç Örgütü’nün yayınladığı istatistiklere göre, Etiyopya’da 4 milyondan fazla insan, çatışma ve kuraklık nedeniyle ülke içinde göç etti.

Etiyopya’da ülke içinde göç edenlerin sayısı 4 milyonu aştı

Kuruluşun yayınladığı ve Kasım 2022 ile Haziran 2023 dönemini kapsayan ‘Ulusal Göç Raporu’nda, toplam 4,38 milyon Etiyopyalının ülke içinde göç ettiği belirtildi.

Çarşamba günü yayınlanan raporda, “Göçün ana nedeni çatışmadır. Bu durum 2,9 milyon kişinin (yüzde 66,41) göç etmesine neden oldu. Ardından kuraklık da 810 bin 855 kişinin (yüzde 18,49) göç etmesine yol açtı” ifadeleri yer aldı.

Göç Örgütü, savaştan zarar gören Tigray bölgesinde yerinden edilmiş bir milyondan fazla kişinin Eylül 2021’den bu yana ilk kez verilere dahil edildiğini de bildirdi.

Etiyopya’nın en kuzey bölgesinde hükümet yanlısı güçler ile isyancılar arasında iki yıl süren çatışmalar, geçen yılın Kasım ayında yapılan barış anlaşmasıyla sona erdi.

Uluslararası Göç Örgütü’nün raporunda, doğu Etiyopya’daki Somali bölgesinin, kuraklık nedeniyle göç eden en fazla insana (yaklaşık 543 bin kişi) ev sahipliği yaptığı belirtildi.

BM rakamlarına göre Afrika’nın en kalabalık ikinci ülkesi olan ülkede 28,6 milyon Etiyopyalı yardıma muhtaç bulunuyor.

BM Etiyopya Mukim Koordinatörü Ramiz Alakbarov bu hafta başında yaptığı açıklamasında, insani yardıma ‘son derece yetersiz bir finansman’ sağlandığını ve ihtiyaç duyulan yaklaşık 4 milyar doların yalnızca yüzde 27’sinin toplandığını belirtti.