AB’den Libyalı liderlere geçiş aşamasını sonlandırmaları çağrısı

Avrupa Birliği (AB), Libyalı liderleri ülkedeki krizi sona erdirmek amacıyla e geçiş dönemini sona erdirme ve geçmişe dönmekten kaçınmaya çağırdı.

AB’den Libyalı liderlere geçiş aşamasını sonlandırmaları çağrısı

Avrupa Birliği (AB), Libyalı liderleri ülkedeki krizi sona erdirmek amacıyla e geçiş dönemini sona erdirme ve geçmişe dönmekten kaçınmaya çağırdı. Diğer yanda aşiret liderleri ise Misrata şehrinde yapılan toplantıda yeni hükümet kurma teklifine karşı çıkarak önce parlamento seçimlerinin yapılmasını talep etti. Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi’nin ülkeyi yönetmeye devam etmek amacıyla hükümet değiştirme yönündeki yaklaşımını reddettiler.

Avrupa Birliği (AB) Libya Büyükelçisi Jose Sabadell, ülkedeki görev süresi bitiminden önce Libyalı liderlerle yaptığı toplantıda birliğin Libya krizini çözmeye yönelik stratejisini doğruladı. Dün Ulusal Birlik Hükümeti lideri Abdülhamid ed-Dibeybe tarafından ağırlanan Sabadell, “Zorlu bölgesel vaziyet, geçmişe dönüşten kaçınarak istikrarın desteklenmesini daha zorunlu hale getiriyor” vurgusunda bulundu.

Sabadell, X (eski adıyla Twitter) platformundaki hesabında yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Libya'yı desteklemeye hazır olduğunu doğruladı. Bilhassa düzensiz göç konusunda Libya ile iş birliğinin arttırılması gerektiğinden bahsetti.

Çarşamba akşamı Başkanlık Konseyi başkanı Muhammed el-Menfi ile görüşen Sabadell, Menfi’nin başkanlığını üstlendiği Yüksek Maliye Komitesi'nin ekonomiyi barışı teşvik eder hale getirmek için mükemmel bir fırsat olduğunu açıkladı. Libya'da şeffaflığın ve petrol gelirlerinin adil dağılımının sağlanması gerektiğini vurgulayan Sabadell, ülkede sürdürülebilir barışın sağlanmasında Menfi’nin oynadığı role övgüde bulundu.

Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Abdullah el-Lafi ile görüşen Sabadell, mevcut krize kapsamlı bir çözüm bulma yönünde tek yol olarak Libya'nın geleceği konusunda tarihi bir çözüm bulunması çağrısı yaptı. Ülkedeki çabaları ilerletmenin tek yolunun ulusal uzlaşı olduğunu vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Menfi dün Trablus'taki ofisinde Kasr el-Cedi bölgesinden ileri gelenler, şeyhler ve bilgelerinden oluşan bir heyetle bir araya geldi. Görüşme, bölgenin karşılaştığı zorlukları daha yakından görmek, önceliklere ve mevcut imkanlara göre bunları çözmek için hızlı adımlar atmak amacıyla gerçekleşti.

Menfi dün aynı zamanda Adalet ve İnşa Partisi lideri İmad el-Bennani ile görüştü. Toplantıda bir an önce örgütlenmek ve seçim kazanımlarına ulaşmak amacıyla son siyasi gelişmelerin yanı sıra siyasi süreçteki tüm taraflar arasındaki fikir birliği ve ortak çabaların önemi ele alındı. 

Lafi ise Batı bölgesindeki askeri liderlerle Trablus'ta bir güvenlik toplantısı düzenledi. Bu liderler arasında batı kıyısındaki askeri bölge komutanı Salahaddin en-Nemruş, Trablus'taki askeri bölge komutanı Tümgeneral Abdulkadir Mansur, 444 Tugayı komutanı Albay Mahmud Hamza, 52. Piyade Tugayı komutanı Yarbay Mahmud bin Receb de bulunuyor.

Başkanlık Konseyi medya ofisinin bildirdiğine göre görüşmede geçtiğimiz hafta başkentte yaşanan silahlı çatışmalar, bu olayların bir daha yaşanmaması için radikal çözüm mekanizmalarının oluşturulması, konseyin görev süresi boyunca güvenlik ve istikrarın yanı sıra ulusal uzlaşı açısından elde edilen tüm kazanımların korunması gündeme geldiele alındı.

Birleşmiş Milletler (BM) Libya Özel Temsilcisi Abdullah Bathiliy, ülkede yeni bir hükümetin kurulması ihtiyacına vurguda bulunmuştu. Batı Libya'daki Akiller ve İleri Gelenler Konseyi ise yeni parlamentonun küçültülmüş yetkilere sahip bir hükümet seçmesi, ardından genel seçimlerin yapılması yönünde ülkenin kalıcı anayasasının kabul edilmesi şartıyla öncelikle parlamento seçimlerinin hızla yapılması çağrısında bulundu.

‘Barış için Toplanıyoruz’ başlığı altında gerçekleştirilen toplantıya Beni Velid şehrinin ileri gelenleri ile Misrata şehrinde batı bölgesinin bazı meclisleri ve ileri gelenleri katıldı. Yeni bir hükümet kurmayı reddettiklerini açıklayan katılımcılar, parlamento seçimlerinin yapılmasının hızlandırılması konusunda ısrar ettiler.

Toplantı çarşamba akşamı geç saatlerde yayınlanan bir bildiriyle sona erdi. Bildiride insanlara ve özel mülkiyete verilen zararların telafisi koşuluyla ulusal uzlaşının sağlanması, düşünce mahkumlarının adalet önüne çıkarılması, tahliyelerinin hızlandırılması, menkul ve gayrimenkul tazminatların ertelenmesi üzerine duruldu. Toplantıya katılanlar, parlamento seçimlerinin ertelenmesinden, Temsilciler Meclisi ve Devlet Yüksek Konseyi hususundaki sözlerin yerine getirilmemesinden uluslararası toplumu sorumlu tuttu. Ayrıca Libyalı gençlerin ülkeden göç etmesi hususunda gerekli çözümlerin geliştirilmesi çağrısında bulundu. 

Libya Havalimanları İdaresi Başkanı Muhammed Beyt el-Mal, Birleşik Krallık'ın Libya Büyükelçisi Yardımcısı Katherine Wilde ile iki ülke arasında havacılık alanındaki iş birliğini görüştü. Çarşamba günü yapılan toplantıda, Libya Havalimanları İdaresi tarafından ortaya konan, bilhassa havalimanları ve altyapıya yönelik inşaat ve ekipman projelerine İngiliz şirketlerinin de katılma olasılığı ele alındı.