Etiyopya’da toplu katliamlar devam ediyor

BM tarafından atanan bağımsız haklar uzmanları yaptığı açıklamada, Etiyopya'da savaş suçlarının, ülke hükümeti ile kuzey Tigray bölgesinden güçler arasında ateşkes anlaşması yapılmasından neredeyse bir yıl sonra azalmadan devam ettiğini söyledi.

Etiyopya’da toplu katliamlar devam ediyor

Uluslararası İnsan Hakları Uzmanları Etiyopya Komisyonu'nun son raporu,  toplu katliamlar, tecavüz, açlık ve okulların yıkılması da dahil olmak üzere Tigray'deki silahlı çatışmanın başlangıç ​​tarihi olan 3 Kasım 2020'den bu yana "çatışmanın tüm tarafları tarafından" işlenen zulmü belgeliyor.

Komisyon Başkanı Mohamed Chande Othman, şiddetli çatışmaların artık "neredeyse ulusal ölçekte" olduğunu söyledi ve Amhara bölgesinde sivillere yönelik ihlallerin yanı sıra devam eden zulümlere ilişkin "endişe verici" raporların altını çizdi.

 "Oromia, Amhara ve ülkenin diğer bölgelerindeki durum - devam eden ihlal kalıpları, yerleşik cezasızlık ve Devletin artan güvenlikleştirilmesi de dahil olmak üzere - daha fazla vahşet ve suça ilişkin belirgin riskler taşıyor" diye uyardı.

Amhara: 'Toplu keyfi gözaltı'

Hükümetin geçen ay olağanüstü hal ilan ettiği Amhara bölgesinde Komisyon, sivillerin "toplu keyfi gözaltına alındığına" ve Devlet tarafından "en az bir insansız hava aracı saldırısı" gerçekleştirdiği yönünde raporlar aldığını söyledi.

Bölgedeki pek çok kent merkezi sokağa çıkma yasağı altında ve sivil gözetimi olmayan askerileştirilmiş bir “Komuta Merkezi” sistemi konuşlandırıldı. Komiserler "bu tür yapılara genellikle ciddi ihlallerin eşlik ettiğini" söyledi. 

"Amhara'da kötüleşen güvenlik durumundan ve vahşet suçlarına ilişkin risk faktörlerinin devam etmesinden derin endişe duyuyoruz" dediler.

Bölgedeki insani ihtiyaçlar arttı. Ağustos ayı başlarında DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus,  Amhara halkının "başka bir çatışmaya dayanamayacağını" söyleyerek, yaklaşık iki milyon kişinin sağlık yardımına ihtiyaç duyduğunu vurguladı; bu durum, savaşın yıktığı Sudan'dan gelen mülteci akınıyla daha da karmaşık hale geldi .

Tigray: Nesiller arası travma

Tigray'e dönen Komisyon Üyesi Radhika Coomaraswamy, Eritre güçlerinin kadınlara ve kızlara yönelik tecavüz ve cinsel şiddetin bölgede "devam ettiği" konusunda uyardı.

"Eritre birliklerinin Etiyopya'da devam eden varlığı, yalnızca köklü bir cezasızlık politikasının değil, aynı zamanda Federal Hükümetin bu tür ihlallere yönelik desteğinin ve hoşgörüsünün devam ettiğinin de açık bir işaretidir" dedi.

Komiser, Tigray'de yaşanan vahşetin yol açtığı ve "nesillerdir devam etmesi muhtemel" travmanın altını çizdi.

'Kusurlu' adalet süreci

Komiserler, Etiyopya Hükümeti tarafından başlatılan istişare sürecinin eksikliklerine dikkat çekerken, “güvenilir” bir hakikat, adalet, uzlaşma ve iyileştirme süreci çağrısında bulundu.

Raporda, Etiyopya Hükümeti'nin "ihlalleri etkili bir şekilde önleme veya soruşturma konusunda başarısız olduğu" ve bunun yerine mağdurların "göz ardı edildiği" "kusurlu" bir geçiş dönemi adaleti süreci başlattığı ileri sürüldü.

Komisyon

Uluslararası Komisyon , Tigray'deki çatışmanın Kasım 2020'de başlamasından bu yana Etiyopya'da işlenen ihlallere ilişkin tarafsız bir soruşturma yürütmek üzere BM  İnsan Hakları Konseyi tarafından Aralık 2021'de kuruldu.

Konsey Başkanı tarafından atanan, BM personeli olmayan ve yaptıkları iş karşılığında maaş almayan  üç insan hakları uzmanından oluşuyor.