Eski Bakan Meryem Sadık: Mısır ve İşgalci İsrail Sudan'daki darbeyi destekliyor

Eski Sudan Dışişleri Bakanı Meryem Sadık el-Mehdi, Mısır ve İşgalci İsrail'in 25 Ekim'de ülkesinde gerçekleştirilen 'askeri darbeyi' desteklediğini söyledi.

Eski Bakan Meryem Sadık: Mısır ve İşgalci İsrail Sudan'daki darbeyi destekliyor

ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantik Konseyinin, Sudan'daki yönetim kriziyle ilgili düzenlediği web seminerinde konuşan Mehdi, askeri müdahalede dış destek olup olmadığıyla ilgili bir soruya, "Dünya ülkelerinin çoğu, darbeyi reddettiklerini ifade etti. Mesela Mısır gibi darbeyi desteklemek isteyen ülkeler bunu yapamadılar, sadece sessiz kaldılar. Sonraki aşamada, Washington'da düzenlenen ABD-Mısır Stratejik Diyalog Toplantısı'ndaki güçlü ABD pozisyonu nedeniyle Mısır, üzüntü duyduğunu bildirmeye ve darbeyi kınamaya mecbur kaldı." dedi.

Mehdi, Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'ın aldığı kararlarda İşgalci İsrail'in rolüyle ilgili bir soruya, "Sudan hükümeti, ön saflarda yer almasa da İsrail'in askeri darbeyi desteklemedeki rolünün farkındaydı." diye konuştu.

Mehdi, ABD'nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Jeffrey Feltman'in bu amaçla Tel Aviv'i ziyaret ettiğini ileri sürdü.

Eski Bakan, Sudan'daki belirsizliği bir nebze ortadan kaldıran siyasi anlaşma ile ilgili olarak şunları söyledi:

"Burhan ile (yeniden başbakanlığa getirilen Abdullah) Hamduk'un imzaladığı yeni anlaşma, gerilemeyi temsil ediyor. Darbenin çıkarına olması, gençlerin beklentilerini ve devrim için yaptıkları fedakarlıkları karşılamadığı için bunu kabul etmemiz, askeri bileşene olan güven kaybımız nedeniyle yeni bir başlangıç olarak değerlendirmemiz mümkün değil."

Mehdi, "Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (eski iktidar ortağı sivil koalisyon) olarak net tavrımız, yeni anlaşmayı reddetmek ve sokağın taleplerine bağlı kalmaktır." ifadesini kullandı.