Esirlerin şeyhi: Filistin için çalışmalıyız

21 sene boyunca işgalci İşgal hapishanelerinde tutuklu bulunan "Esirlerin şeyhi" lakaplı Filistinli Fuad eş-Şubeki serbest kaldı. Şubeki, "Ömrümü adadığım Filistin'in kutsal mekanlarını, her şeyi çok özledim. Herkesin Filistin için çalışması gerek" dedi.

Esirlerin şeyhi: Filistin için çalışmalıyız

Filistinli mahkumlar arasında yaşça en büyük olan "Esirlerin şeyhi" lakaplı 83 yaşındaki Fuad eş-Şubeki, 21 yıllık tutukluluğun Filistin davasına yönelik içindeki azmi kıramadığını belirtti.

İşgal hapishanelerinde 17 yıl, Filistin hapishanesinde de 4 yıl kalan Şubeki, 13 Mart'ta Askalan (Aşkelon) Hapishanesinden tahliye edildi.

İlerleyen yaşı nedeniyle son yıllarda ihtiyaçlarını gidermek için hapishanedeki diğer mahkum arkadaşlarının desteğine muhtaç hale gelen Şubeki, kronik sağlık sorunları bulunmasından ötürü tahliyesinin ardından Batı Yaka'nın Ramallah kentindeki bir hastaneye götürüldü.

Şubeki, hastanede verdiği bir röportajda, mahkumluğu döneminde tanışamadığı torunları olduğunu, çocuklarını dahi göremediğini belirten Şubeki, hastanede bulunsa dahi ailesiyle birlikte olmaktan memnun olduğunu dile getirdi.

Şubeki, "Dağları, taşları, ovaları, suları, ömrümü adadığım Filistin'in kutsal mekanlarını, her şeyi çok özledim" dedi.

Parmaklıklar ardında 21 yılını geçirdiğini aktaran Şubeki, "17 yıl İsrail hapishanesinde, 4 yıl da Eriha'da ABD ve İngilizler himayesindeki İşgalcilerin de gözetimindeki Filistin cezaevinde kaldım." diye konuştu.

İşgal makamlarının Eriha Cezaevine düzenlediği baskında arkadaşlarıyla kendisini kaçırarak 17 yıl hapis cezasına çarptırdığını belirten Şubeki, İşgalcilerin hapishanesinde kalmaya başladığı andan itibaren kasıtlı olarak tıbbi ihmale maruz bırakıldığını ifade etti.

Şubeki, İşgal hapishanelerindeyken birkaç kez tıbbi operasyonlar geçirdiğini ancak hepsinin yarım kaldığını, başarı oranının ancak yüzde 50'lerde olduğunu kaydetti.

"TUTUKLULARIN HASTA ŞEKİLDE ACI ÇEKMESİNİ İSTİYORLAR"

İşgal hapishanelerindeki Filistinli tutukluların durumu hakkında konuşan Şubeki, İşgalcilerin politikaları nedeniyle tutukluların çok zor durumda olduğunu belirtti.

Şubeki, "Tutukluların mesajı, özgürlükleri için çaba sarf edilmesi. İsrail cezaevinde ölmek istemiyorlar. Bu her Filistinlinin üzerine sorumluluktur." dedi.

İşgalci Filistinli tutukluları kasıtlı olarak tıbbi ihmale maruz bıraktığını savunan Şubeki, "Bunu neden yapıyorlar? Tutukluların hasta şekilde acı çekmesini istiyorlar." ifadelerini kullandı.

Şubeki, Filistin davasının ancak işgal son bulduğunda zafere ulaşacağını vurgulayarak işgalin ise ancak Filistin'in birliği ile sona ereceğini söyledi.

21 yıllık hapis hayatının, Filistin davasına dair içindeki kararlılık ruhunu kıramadığını dile getiren Şubeki, "Herkesin Filistin'de bölünmüşlüğü bitirmek, tek bayrak ve tek hedef altında toplanmak için çalışması gerek." diye konuştu.

Filistin'de seçimlerin bir an önce yapılması için uzlaşı sağlanması çağrısında bulunan Şubeki, seçimlerin Filistinlilerin hakkı olduğunu, Kudüs'ü de kapsaması gerektiğini vurguladı.