Esed: PYD unsurlarının çoğu ABD ajanı

Beşşar Esed, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile aralarındaki ilişkinin ‘geçiş aşamasında’ olduğunu söyleyerek, PYD unsurlarının çoğu apaçık şekilde ‘ABD ajanı’ olduğunu dile getirdi.

Esed: PYD unsurlarının çoğu ABD ajanı

Esed, Russia Today'e verdiği röportajda SDG’ye ilişkin şu yorumlarda bulundu:

“Geçiş aşamasında olduğumuzu söyleyelim. Çünkü şu an silahlarını koruyorlar. Biz onları Suriye ordusuna katılmaya davet ettik. Bazıları reddetti, bazıları ise son birkaç gün içerisinde Suriye ordusuna katılmaya hazır olduğunu bildirdi. Ne olacağını henüz bilmiyoruz ancak onları orduya katılmaya, savaştan önceki normal duruma, hukuk devleti ve devlet egemenliği varken başka kimsenin olmadığı hale dönmeye davet ettik.”

SDG ile yönetim paylaşımına ilişkin bir anlaşma olduğu yönündeki iddiaları reddeden Esed, “Konu, Suriye ordusunun hareket ettiği bölge üzerinde tam kontrolü yeniden kazanması, bununla birlikte hükümet hizmetlerinin sunulması ve sonuç olarak bu alanlara tam egemenliğin yayılması ile ilgili” dedi.

Suriye hükümeti ve ülkenin kuzeydoğusundaki SDG arasında alınan tedbirlerin, ‘Türkiye'nin Suriye yönelik operasyon bahanelerini ellerinden alma’ amacı taşıdığını söyledi.

PYD unsurlarından çoğunun apaçık şekilde ‘ABD ajanı’ olduğunu dile getiren Esed, Kürtlerin çoğunun hükümetle iyi ilişkilere sahip olduğunu ifade ederek, PYD’nin ABD tarafından aleni biçimde silah ve parayla desteklendiğini ve Suriye petrolünü birlikte kaçırdıklarını savundu.

Esed, “Hepsini kastetmiyorum. Hepsini tanımıyorum. Ancak son birkaç yıl içindeki politikaları ABD’yi burada kalmaya davet etmek ve ABD ayrılmak istediğinde öfkelenmek oldu. Son zamanlarda Suriye ordusuna katılmak istemediklerini söylüyorlar” diye konuştu.

Ajanslar