Taliban'a Kabil'de ofis açma çağrısı yapıldı

Afganistan hükümeti, Ulusal Meclisi Loya Jirga’nın, 5 günlük toplantılarının ardından hazırladığı çözüm paketini kabul edeceğini duyurdu. Ulusal meclisin hazırladığı yol haritasında Taliban’a Kabil’de ofis açma çağrısı gibi radikal maddeler yer aldı.

Taliban'a Kabil'de ofis açma çağrısı yapıldı

Afganistan’da aşiret temsilcilerinden oluşan ve köklü bir geçmişe sahip olan Ulusal Meclisi Loya Jirga 5 günlük toplantılarını sonlandırdı. Peştu, Tacik, Hazara, Türkmen ve Özbek kökenli 3 bin 200 vatandaşın bulunduğu ve danışma meclisi görevini yerine getiren Meclisin kapanış törenini Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani gerçekleştirdi. 

175 Taliban mahkumu serbest

Törende yaptığı konuşmada toplantıdan çıkan 23 maddelik çözüm paketini kabul ettiğini belirten Gani, “Bugün, bu meclise, mübarek Ramazan ayına saygı adına, iyi niyet adına ve Afganistan İslam Cumhuriyeti’nin dostça hareket etmesi adına 175 Taliban mahpusunu serbest bırakmak kararını aldım. Taliban’dan isteğim, gelip bu mahpusları başkent Kabil ya da herhangi bir ilden teslim alsınlar.” dedi.

Taliban'a Kabil'de ofis açma teklifi

Gani ayrıca Taliban’a kendileri ile diyalog kurulabilmesi adına Kabil’de bir ofis açmaları yönünde çağrıda da bulundu. 23 maddelik çözüm paketinde, ateşkes, Taliban mahpuslarının serbest bırakılması da var.

Ayrıca Cumhuriyetin devam edilmesi, ülkenin güvenlik güçlerinin kalması ve daha güçlenmesi, kadın, çocuk, engellilerin haklarının sağlanmalı. Uluslararası askeri gücün ülkeden çıkışı için bir takvim hazırlanması, bölgede bulunan komşu ülkelerle ilişkilerin pekişmesi gibi konular yer aldı.