Erdoğan ve Putin’den engellemelere rağmen işbirliğimiz gelişiyor mesajı

Rus doğal gazını Karadeniz üzerinden Türkiye ve Avrupa’ya taşıması öngörülen TürkAkım boru hattının açılışı Türkiye ile Rusya arasında güçlü işbirliği mesajlarına sahne oldu. ABD, TürkAkım’a yaptırım kararı almıştı.

Erdoğan ve Putin’den engellemelere rağmen işbirliğimiz gelişiyor mesajı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilen TürkAkım Projesi'nin açılış töreninde konuştu.

Erdoğan, bu projeyle Türkiye'yi bölgede küresel enerji merkezlerinden biri haline getirmeyi istediklerini belirterek, "Türkiye bölgede gerilim artırma peşinde değil. Doğu Akdeniz'e en uzun kıyı sınırına sahip olan Türkiye'nin olmadığı bir işbirliği kabul edilemez." dedi.

Erdoğan "TürkAkım, Rus dostlarımızla büyük emek harcadığımız, hem ikili ilişkiler hem de enerji haritası bağlamında tarihi nitelikte bir projedir. Proje sayesinde 31,5 milyar metreküplük doğalgazın 15,75 milyar metreküpü aracı hiçbir ülke olmadan doğrudan ülkemize ulaşacak. Bu projenin isim babası sayın Vladimir Putin'e de çok teşekkür ediyorum." diye konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasının ardından TürkAkım boru hattı Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sırbistan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un da katılımıyla açıldı.

Rusya'nın Anapa şehrinden Kırklareli'nin Karadeniz kıyısındaki Kıyıköy kasabasına kadar uzanan ve 935'er kilometre uzunluğundaki iki hattan oluşan TürkAkım'ın inşaat süreci 31 Aralık'ta açılışa hazır hale getirilmişti.

"Akdeniz'i çatışma değil, iş birliği sahasına dönüştürelim"

Erdoğan, konuşmasında Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilime de değinerek buraya kıyısı olan ülkeleri işbirliği yapmaya davet etti.

Erdoğan, "Doğu Akdeniz'de süren hidrokarbon arama faaliyetlerimizin tek amacı ülkemizin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin menfaatlerini korumaktır. Her fırsatta tekrarladığımız gibi Doğu Akdeniz'de ülkemizin dışlandığı hiçbir projenin ekonomik, hukuki, diplomatik bakımdan hayata geçme şansı yoktur. Akdeniz'deki en uzun kıyı şeridine sahip Türkiye'nin bu bölgeyle ilgili her türlü projede söz söyleme hakkı elbette olacaktır. Buradan tüm kıyıdaş ülkelere yaptığımız iş birliği çağrımızı tekrarlamak istiyorum. Gelin tarih boyunca medeniyetlere beşiklik yapmış Akdeniz'i çatışma değil, iş birliği sahasına dönüştürelim. Bize bir adım gelene çok daha fazlasıyla gitmeye hazırız." ifadelerini kullandı.

Erdoğan, son dönemde İran ve Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında Orta Doğu'da yaşanan gerilim hakkında da konuştu.

Türkiye Cumhurbaşkanı, Irak'ın toprak bütünlüğünü korumak için ellerinden gelen her şey yaptıklarını belirterek, "Yıllarca bu ülkede ve Suriye'de faaliyet gösteren terör örgütü IŞİD ile savaştık. Şimdi ise bölgede büyük bir gerilim yaşandığını görüyoruz. Tansiyonu düşürmeye çalışıyoruz. Çok sayıda liderle telefon görüşmesi gerçekleştirdik. Amacımız gerilimi düşürerek aklı selimi hakim kılmaktır. Son yıllarda bölgede istikrar kalmadı, bu bölgeler enkaza dönüştü. Diploması trafiğimizi devam ettirceğiz. Bu bölgenin kan ve gözyaşı olmasına izin vermeyeceğiz. Putin ile de sürekli diyalog ve istişare halinde olacağız. Bu sıkıntılı süreci selametle atlatmak istiyoruz. Bize bir adım gelene, biz daha fazlasıyla gelmeye hazırız." ifadelerini kullandı.

"Kimse kendi çıkarları uğruna bölgeyi ateş çemberine atamaz"

Erdoğan, bölgenin son 20 yıldır devam eden çatışmalar sebebiyle zaten bitap düştüğünü, farklı güçler arasında sürdürülen vekalet savaşlarının bedelini Irak'tan Suriye'ye kadar milyonlarca masumun ödediğini ifade ederek, asırlarca esenlik ve barış diyarı olan İslam medeniyetinin kadim şehirlerinin birer enkaza dönüştüğünü söyledi.

Kardeşin kardeşe düşman hale getirildiği bu tablodan da en fazla bölgeyle ilgili hesabı olan dış güçlerin faydalandığına işaret eden Erdoğan, "Coğrafyamızda artık yeni bedeller ödemeye kimsenin mecali kalmamıştır. Hiç kimsenin sadece kendi çıkarları uğruna Irak başta olmak üzere tüm bölgeyi yeni bir ateş çemberine atmaya hakkı yoktur. Tüm taraflarla konuşabilen bir ülke olarak diplomasi trafiğimizi çok yönlü bir şekilde devam ettireceğiz. Elimizdeki tüm imkanları seferber ederek bölgemizin kan ve gözyaşına boğulmasına izin vermeyeceğiz." dedi.

AA