Erbaş: Narinler, Peygamber Efendimizin insanlığa getirdiği merhameti, şefkati bekliyor
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Garipler, mazlumlar, toprağa diri diri gömülmemek için kız çocukları O’nu (Sallallahu Aleyhi Vesselem) bekliyordu, tıpkı bugünkü gibi… Narinler, O’nun insanlığa getirdiği merhameti, şefkati bekliyor.” dedi.
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası Tanıtım Programı”na katıldı.
Diyanet İşleri Başkanlığı, 15 Temmuz Milli İrade Şehit Ali Alıtkan Konferans Salonu’nda düzenlenen programda konuşan Erbaş, cahiliye döneminde kız çocuklarının diri diri toprağa gömülmesi zulmüne dikkati çekerek, “İnsanlık kör ve sağır, vicdanlar ölü, kalpler paslı.” dedi.
Erbaş, “İnsanlık O’nun (s.a.s.) alemlere rahmet olarak gönderilişinden doğacak merhameti bekliyordu. Garipler, mazlumlar, toprağa diri diri gömülmemek için kız çocukları O’nu (s.a.s.) bekliyordu, tıpkı bugünkü gibi… Narinler, O’nun (s.a.s.) insanlığa getirdiği merhameti, şefkati bekliyor. Gazze’nin, Filistin’in Narinleri, Ayşeleri, Fatmaları O’nun şefkatini, merhametini bekliyor. İmdat çığlıklarıyla yeri göğü inletiyor ama heyhat; dünya kör ve sağır, insanlık kör ve sağır, vicdanlar ölü, kalpler paslı…” değerlendirmesinde bulundu.
Bu yılki, Mevlid-i Nebi Haftası ile Camiler ve Din Görevlileri Haftası temasının “Peygamberimiz ve Şahsiyet İnşası” olarak belirlendiğini dile getiren Erbaş, “Bugün, Peygamberimiz ve şahsiyet inşası konusunu tüm yönleriyle ele almaya her zamankinden daha çok muhtacız. Zira insani değerlerin, ahlaki erdemlerin, insanı insan yapan manevi özelliklerin alabildiğine örselendiği bir zamanı yaşıyoruz. Bencillik, dünyevileşme, umutsuzluk gibi sorunların insanlığı çepeçevre kuşattığı bir çağa şahitlik ediyoruz. Kimlik, kişilik, aidiyet, anlam ve gaye ekseninde yaşanan krizlerin, hayatı modern bir cahiliyeye sürüklediğini görüyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Batı, büyük vaatlerle insanlığı büyük bir kaosa ve bunalıma mahkum etti”
Erbaş, “Maalesef insanlık bugün, huzur, hukuk, güven, umut gibi değerleri tamamen kaybetmek üzeredir. 18. yüzyıldan itibaren Batı merkezli değişim içinde, heyecanlı cümleler ve büyük vaatlerle yola çıkanlar bütün insanlığı büyük bir kaosa ve bunalıma mahkum etmiştir. Dünyevileşme hırsıyla merhameti unutan insanlık, vicdanını kaybetme noktasına gelmiştir. Bu süreçte Yaratanı ve O’nun yeryüzüne teklifini hayatın dışında tutmanın bedeli ise, değerler sisteminin çöküşü olmuştur. İşte bugün insanlığı kapıldığı bu türbülanstan çıkarmanın yegane yolu, kaybedilen değerleri vahyin rehberliğinde yeniden ihya ve inşa etmektir.” dedi.
“Peygamber Efendimiz, tüm insanlık için bir kurtuluş pusulası ve bir hayat kılavuzudur”
Kur’an-ı Kerim’in yaşanmış halini Peygamber Efendimizin hayatında görüldüğünü dile getiren Erbaş, “Peygamber Efendimizin her davranışı ve her sözü, tüm insanlık için bir kurtuluş pusulası ve bir hayat kılavuzudur. Dünya buna her zamankinden daha çok muhtaçtır. Dünyayı İslam kurtaracaktır. Dünyayı, İslam’ı olması gibi anlayan, öğrenen, yaşayan Müslümanlar kurtaracaktır. Başka bir kurtuluş yolu yoktur. Kurtuluş İslam’dadır, Hazreti Muhammed’dedir, O’nun getirdiği sünnettedir, başka bir kurtuluş yoktur. Müslümanlar olarak bizim en temel sorumluluğumuz, Peygamber Efendimizin yüce şahsiyetini ve örnek ahlakını çağımızın insanıyla buluşturmaktır.” şeklinde konuştu.
“Dünyanın makus talihini Peygamberimizin yaşantısını örnek alan nesil değiştirecek”
Erbaş, “Kur’an ve sünnetin rehberliğinde bilgi ile hikmeti bütünleştiren, hayatı anlamlı kılan değerlerle bilimsel gelişmeleri birlikte öğrenen, bütün söz ve davranışlarında sadece Allah’ın hoşnutluğunu arayan, erdemli, vicdanlı, ahlaklı, dürüst, şahsiyetli bir nesil yetiştirmek için çalışmalarımızı daha verimli hale getirmeye mecburuz. İnanıyoruz ki zulüm, şiddet ve vahşet sarmalında tarihin en buhranlı dönemine sahne olan dünyanın makus talihini ancak İslam’ın hayat veren değerleri ekseninde, Peygamber Efendimizin yaşantısını örnek almak suretiyle yetişen böyle bir nesil değiştirecektir.” değerlendirmesinde bulundu.
“Camilerimiz şehirlerimizin süsü, hayatın merkezidir”
İslam medeniyetinin oluşmasında temel yapı taşlarından birisinin camiler olduğunu ifade eden Erbaş, şunları söyledi:
“Camilerimiz, tevhit ve vahdetin, iman ve istikametin hayat bulduğu, İslam’ın ilke ve değerlerinin hayata taşındığı mekanlardır. Hem fiziki yapısı ve varlığı, hem de fonksiyonları ve temsil ettiği değerler açısından Müslümanların toplumsal varlığının nirengi noktalarıdır. Camilerimiz şehirlerimizin süsü, hayatın merkezidir. İslam tarihi boyunca camiler dini, sosyal, kültürel hayatın merkezinde yer almış, ibadet, ilim, kültür, kardeşlik mekânları olarak hayati fonksiyonlar icra etmiştir. Sadece ibadetlerimiz değil, tarihimiz, edebiyatımız, örf ve adetlerimiz de camiyle iç içe olmuştur. Müslümanlar, caminin temsil ettiği değerleri kuşanarak, güvenli şehirler kurmuşlar, refahın ve huzurun yaşandığı şehirlerde insani değerlerin ön planda olduğu büyük bir medeniyeti, İslam medeniyetini cami merkezli olarak inşa etmişlerdir.”
Erbaş, Diyanet İşleri Başkanlığının Camiler ve Din Görevlileri Haftası boyunca çeşitli etkinlikler gerçekleştireceklerini anımsatarak, belirlenen tema ekseninde Peygamber Efendimizin hayatını, özü Kur’an olan ahlakını yeniden anlamaya ve anlatmaya çalışacaklarını belirtti.
Tüm İslam aleminin Mevlit gecesini tebrik eden Erbaş, bu gecenin başta Gazze olmak üzere yeryüzündeki tüm mazlumların kurtuluşuna vesile olması temennisinde bulundu.
Programın sonunda Diyanet İşleri Başkan Erbaş, “2024 yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası Proje Yarışması”nda dereceye girenlere de ödüllerini takdim etti.
Buna göre; İstanbul’dan Osman Arslantaş’a “Dijital Din Hizmetleri Platformu Mahalle Temelli Etkileşim ve Eğitim” isimli projesine birincilik, Çankırı’dam Kadir Ateş’e “Diyanet Gençlik Platformu” isimli projesine ikincilik, Balıkesir’den Mümin Çöpür’e “Cezaevinden Gönülevine” isimli projesine üçüncülük ödülü verildi.
Ayrıca, “Etkili Hutbe Sunumu” yarışmasında Salih Maytalman’a birincilik, Muhammed Kılıç’a ikincilik, Ahmet Çağlı’ya üçüncülük, “Ezanı Güzel Okuma” yarışmasında Enes Baştür’e birincilik Mustafa Sadık Ceylan’a ikincilik, Umut Coşar’a üçüncülük ve “Hadis-i Şerif Ezberleme” yarışmasında ise Selçuk Kurt’a birincilik, Çağlar Meryem Karataş’a ikincilik, Halil Albayrak’a üçüncülük belgesi verildi.