'Erbakan, Hizbullah ve Laiklik karşıtları bizi rahatsız ediyor diyen darbeci öldü'
Post-modern darbe olarak nitelendirilen 28 Şubat sürecinin en önemli aktörlerinden olan müebbet hapis cezası alan dönemin Genel Kurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı öldü.
2013'de açılan 28 Şubat davasında müebbet hapse mahkum olan post modern darbenin mimarı İsmail Hakkı Karadayı öldü.
28 Şubat sürecinin en önemli aktörü
İsmail Hakkı Karadayı, Türkiye'nin yakın siyasi tarihinin en kritik ve tartışmalı kararlarının alındığı, sonraki yıllarda "post-modern darbe" olarak nitelendirilen 28 Şubat 1997 tarihinde yapılan ve 10,5 saat süren Milli Güvenlik Kurulu toplantısında, Genelkurmay Başkanlığı koltuğunda oturuyordu. MGK toplantısında 18 maddelik "irticayla mücadele kararları" açıklanmasında en etkili rol oynayan birisiydi. Türkiye'de siyasi, hukuki ve toplumsal alanda önemli değişimlere ve zorbalıklara yol açan bu kararlarla ilgili uygulama ve tartışmalar, 30 Haziran 1997'de REFAHYOL hükümetinin sonunu getirdi.
Erbakan'ın söylemleri, Hizbullah'ın varlığı ve Laiklik karşıtları bizi rahatsız ediyordu
İsmail Hakkı Karadayı verdiği ifade de,"Bu süreç bir darbe değildir, ne yapıldıysa hukuki çerçevede içinde yapılmıştır. Bu süreç MGK'nın başı, Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in bilgisi dahilinde gelişti. Ondan önce yaşanan olaylar bizi rahatsız etmiştir. Dönemin Başbakanı (Erbakan) 'Kanlı mı kansız mı olacak' demiştir. Hizbullah'ın varlığı ve eylemleri, Aczmendiler, laiklik karşıtı eylem ve uygulamalar vardı. Konu MGK'da ele alındı. 28 Şubat'ta oturduk konuştuk. 10,5 saat sürede 18 maddelik karar alındı." dedi.
28 Şubat davasından müebbet
Komsiyon çalışmalarını tamamlarken, 28 Şubat süreci için soruşturma süreci de başlatıldı. İsmail Hakkı Karadayı, bir döneme damgasını vuran 28 Şubat sürecindeki rolü nedeniyle, yıllar sonra, "siyasi iktidarı devirmeye teşebbüs" suçundan, hakim karşısına çıktı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan 28 Şubat soruşturması kapsamında, 3 Ocak 2013'te gözaltına alındı. Tutuklanması istemiyle, nöbetçi hakim karşısına çıktı. Yaklaşık 4,5 saat boyunca ifade veren ve 83 soruyu yanıtlayan Karadayı'nın, 28 Şubat sürecinde "irtica ile mücadele eylem planı"nı uygulamak için için kurulduğu belirtilen Batı Çalışma Grubu'nun faaliyetleri nedeniyle tutuklanması istendi. Ancak Karadayı sorgusunun ardından, yaşı ve rahatsızlığı gerekçe gösterilerek adli kontrol koşuluyla serbest bırakıldı.
Karadayı soruşturma sonrasında Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 2 Eylül 2013'te açılan 28 Şubat davasının 102 sanığı arasında yer aldı ancak ilk duruşmaya, rahatsızlığını gerekçe göstererek katılmadı. 5 yıl süren davanın ardından dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Çevik Bir'in de aralarında bulunduğu 21 sanıkla birlikte müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
BBC