Çin ve Afrika'dan hegemonizme karşı ittifak
Çin, Afrika ile birlikte hegemonizm, tek taraflılık ve korumacılığa karşı hareket etmeye hazır olduğunu açıkladı. Pekin’deki seminerde Çin-Afrika işbirliğinin küresel kalkınma uçurumunu azaltmada kritik rol oynayacağı vurgulandı.

Çin, hegemonizm, tek taraflılık ve korumacılığa karşı Afrika ile birlikte hareket etmeye hazır olduğunu, aynı zamanda Küresel Güney’in kolektif haklarını ilerletmek istediğini açıkladı.
Bu açıklama, Çin’in Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Xue Bing tarafından Pekin’deki Çin Dışişleri Üniversitesi (CFAU) ev sahipliğinde düzenlenen bir seminer sırasında yapıldı.
“Ortak Gelecek Paylaşan Çin-Afrika Topluluğu İnşası” temalı seminere, Çin’de görevli Afrikalı diplomatlar ve Afrika diplomasi akademilerinin yöneticilerinden oluşan bir heyet katıldı.
Xue, genç diplomatların ortak bir gelecek inşasında oynayacağı role dikkat çekerek, Çin-Afrika dostluğunu nesiller boyunca hayalleri taşıyan bir diplomasi ağacına benzetti.
Çin ve Afrika’nın Küresel Güney’in kilit parçaları olarak kalkınma sorunlarını çözmek ve küresel kalkınma uçurumunu azaltmak için işbirliği yapmaları gerektiğini vurguladı.
Çin ve Afrika’nın, BM Şartı çerçevesinde uluslararası kurallara dayalı eşit ve düzenli çok kutuplu bir dünya düzeni için birlikte çalışmaları gerektiğini ifade etti.
Her iki bölgeye de çok taraflılığa bağlı kalma ve adil, eşitlikçi ve karşılıklı saygıya dayalı bir uluslararası sistemin teşvik edilmesi çağrısında bulundu.
Artan küresel belirsizlik karşısında Xue, gerçek çok taraflılık ve adil bir küresel yönetişim sistemi çağrısı yaparak, dünyanın ortak sorunlarının ancak bu şekilde çözülebileceğini belirtti.
Xue’ye göre, tehditler ya da gümrük tarifeleri yoluyla uygulanan hegemonyacılık meşru çıkarları zedeliyor, DTÖ kurallarını ihlal ediyor ve çok taraflı ticaret sistemini zayıflatıyor.
Çin Dışişleri Üniversitesi Parti Komitesi Sekreteri Wang Shihting ise, İkinci Dünya Savaşı’ndan ders çıkarılması ve küresel adalet ile barışın teşvik edilmesi gerektiğini söyledi.
Wang, 2025’in, İkinci Dünya Savaşı’nın sona erişinin 80. yılı olarak küresel barış ve adaleti desteklemek için bir dönüm noktası olduğunu ifade etti.
Kuşak ve Yol Girişimi ile küresel kalkınma planı gibi Çin girişimlerinin ortak küresel ilerleme için çözüm sunduğunu vurguladı.
2024 Çin-Afrika İşbirliği Forumu zirvesine de atıfta bulunan Wang, Çin ile Afrika arasında modernleşme ve ortak geleceğe sahip üst düzey bir topluluk inşası gibi ortak hedeflerin olduğunu söyledi.
Wang, CFAU’nun Çin Dışişleri Bakanlığı’na doğrudan bağlı tek üniversite olduğunu ve “Çift Birinci Sınıf” girişiminin bir parçası olarak önemli bir rol oynadığını belirtti.
1955’te kurulan CFAU, Çin’in dış hizmeti ve uluslararası ilişkileri için çok disiplinli uzmanlığa sahip üst düzey diplomatik yetenekler yetiştiriyor.
CFAU’nun 73 ülkede 182 üniversiteyle ortaklık yürüttüğünü belirten Wang, Afrika’daki kurumlarla işbirliğini genişletmek istediklerini ifade etti.
Wang, karmaşık küresel gerilimler içinde genç diplomatların barış ve sürdürülebilir kalkınmaya destek verme konusunda kilit rol oynayacağını vurguladı.
Güney Afrika’nın Çin Büyükelçisi Vuyelwa Maud Dlomo da, CFAU’nun Çin-Afrika diplomasi akademisi forumuna ev sahipliği yapmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti.
Dlomo, daha adil bir küresel sistemin inşasında dayanışma, eşitlik ve sürdürülebilirliğin öncelik olması gerektiğini ifade etti.
Bu değerlerin, Küresel Güney’in kalkınmasını ve ilerlemesini engelleyen engelleri aşmak için temel olduğunu kaydeden Dlomo, Afrika ile Çin’in herkes için refah içinde bir gelecek inşa etme konusunda hayati ortaklar olduğunu söyledi.
Küresel sorunların işbirliği gerektirdiğini vurgulayan Dlomo, başarıya asla yalnız ulaşılamayacağını belirtti.
Bu doğrultuda, çok taraflılık ve küresel yönetişim kurumlarına güçlü destek verilmesi gerektiğini, bunların küresel barış ve refahın temelleri olduğunu vurguladı.