'Bu Seçim Bizden Çalınıyor': Fransız Solu Macron'a karşı kitlesel protesto çağrısı yaptı

Fransa Yeşiller Partisi lideri, "Demokrasinin selameti için halk Macron'dan kurtulmalı" dedi.

'Bu Seçim Bizden Çalınıyor': Fransız Solu Macron'a karşı kitlesel protesto çağrısı yaptı

Fransa'daki sol partiler Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u seçim hırsızlığıyla suçladı ve Macron'un , geçen ay yapılan erken parlamento seçimlerinde sol koalisyonun en fazla sandalye kazanmasına rağmen, Nouveau Front Populaire'in başbakanlık için önerdiği adayı reddetmesinin ardından kitlesel protestolar düzenleyeceğini duyurdu.

Haziran ayında aşırı sağa karşı mücadele etmek için NFP'yi kuran sol partiler, Macron'un kararına öfkelerini dile getirirken, Jean-Luc Mélenchon liderliğindeki La France Insoumise (LFI) Partisi, Macron'un solcu bir hükümeti görevden almasını "darbe" olarak niteledi ve "Fransız toplumundan sert bir yanıt" çağrısında bulundu.

Gençlik örgütlerinin öncülüğündeki talepleri destekleyen parti, özellikle "Macron'un 7 Eylül'deki darbesine karşı büyük bir gösteri" çağrısı yaptı ve "demokrasinin savunulmasına kendini adamış siyasi, sendikal ve müttefik güçlerin bu çağrıya katılacağı umudunu" dile getirdi.

Fransa Yeşiller Partisi lideri Marine Tondelier, Salı günü yaptığı açıklamada, "Bu seçim bizden çalınıyor" dedi ve "Demokrasinin iyiliği için halkın Macron'dan kurtulması gerektiğini" söyledi.

Tondelier, "O kaos ve istikrarsızlıktır" diye ekledi.

Macron'un, partisinin Haziran ayında Avrupa Parlamentosu seçimlerinde kötü bir performans göstermesi ve Marine Le Pen'in aşırı sağcı, yabancı düşmanı Ulusal Cephe'sinin güçlenmesinin ardından Haziran ayında erken seçim çağrısı yapmasının ardından Fransız siyasi sistemi kaosa sürüklendi.

Fransız solu ve Macron müttefikleri geçen ay Ulusal Birlik'in hükümette kontrolü ele geçirmesini önlemek için başarılı bir şekilde bir araya gelmişken, NFP'nin ani seçimlerdeki şaşırtıcı zaferi, 2017'de göreve geldiğinden beri sola açıkça düşman olan Macron için yeni bir ikilem yarattı.

Reuters'ın haberine göre, "Üç eşit grubun (sol, Macron'un merkezci bloğu ve aşırı sağcı Ulusal Birlik) koalisyon kurmayı reddettiği asılı bir parlamento karşısında, başkan sanki başlangıç ​​noktasına geri dönmüş gibi görünüyor . "

Macron yaptığı açıklamada, sol görüşlü bir hükümetin "kendisine karşı 350'den fazla milletvekilinin çoğunluğuna sahip olacağını ve bu durumun hükümetin harekete geçmesini etkili bir şekilde engelleyeceğini" iddia etti.

Macron, NFP'nin başbakan adayı Lucie Castets'i dışlayarak, "Danışılan siyasi liderlerin ifade ettiği görüşler göz önüne alındığında, ülkemizin kurumsal istikrarı bu seçeneğin takip edilmemesi gerektiği anlamına geliyor" dedi.

Macron'un kararını protesto eden sol liderler Salı günü yeni bir müzakere turunu boykot etti. Tondelier, "Zaten bizi dinlemeyen... ve kontrolü elinde tutmaya takıntılı bir başkanla bu sahte istişarelere devam etmeyeceğiz" dedi .

Tondelier, "Çözüm aramıyor, çözümü engellemeye çalışıyor" dedi.

Mélenchon, pazartesi günü sosyal medyada yaptığı paylaşımda Macron'a karşı azil davası açacağının sözünü vererek, Fransa cumhurbaşkanına "hızlı ve kararlı" bir yanıt verilmesi çağrısında bulundu.

Mélenchon, "Cumhuriyet başkanı olağanüstü ciddi bir durum yarattı" diye yazdı.

 Kaynak: Commondreams