Bu kaos manzaraları CIA'e bir şeyler hatırlatıyor mu?

ABD'de ülkeyi savaş alanına çeviren protestolar, yıllarca CIA tarafından desteklenen ve rapor edilen diğer dünya ülkelerindeki sokak olaylarına benziyor.

Bu kaos manzaraları CIA'e bir şeyler hatırlatıyor mu?

Washington Post, Çarşamba günü yayımladığı bir yazıda CIA yetkilileri, ABD'deki sokak olaylarını, şimdiye kadar diğer ülkelerden rapor ettikleri olaylarla benzerlik gösterdiğini söyledi.

Çin merkezli haber portalı Global Times'a göre, CIA yetkililerin raporladığını belirttiği diğer ülkelerdeki kargaşa, ABD müdahalesinden kaynaklandı. ABD yine kendi ayağına sıktı.

Global Times'taki yazıda, ABD'deki kaosun, ABD siyasi sisteminin toplumsal istikrarsızlığa karşı dirençli olmadığını gösterdiği belirtildi. Floyd öldürülmesiyle başlayan protestolar, Arap Baharı'na ve 'Renkli Devrimler'e benzetiliyor.

ABD'nin diğer ülkelerin karışmasında parmağı var

ABD hükümeti, bazı Orta Asya ve Doğu Avrupa ülkelerinde 1980'lerden itibaren 'sözde daha fazla özgürlük' iddiasıyla, şiddetli sokak olaylarını ve darbeleri destekledi. Washington, jeopolitik çıkarları doğrultusunda, birçok ülkede veya o ülkenin çevresinde istikrarsız bir ortam oluşturdu.

ABD hükümeti demokrasiyi, özgürlüğü ve insan haklarını koruma kisvesi altında, rakipleri yıkmayı ve uluslararası çevreyi ABD stratejik çıkarları lehine şekillendirmeyi amaçladı.

Genellikle CIA tarafından yürütülen yıkım planları, birçok ülkeyi uzun bir süre kaotik bir durumla mücadele etmeye iterken, ülkeleri ekonomik veya siyasi olarak zayıflattı.

Diğer ülkelerdeki kaos geri tepti

ABD'de yaşananlarla ilgili yapılan birçok yayında, ABD'nin diğer ülkelerde körüklediği kaos sonunda kendisine sıçradı.

Washington öfkeli kitlelerle başa çıkmaya çalışırken, düzeni ve istikrarı korumanın önemi bir kez daha gözler önüne serildi.

Global Times'tan Li Qing Qing Washington'un, diğer ülkelerde manipülasyonla kışkırtmama konusunda, diğer ülkelerin içişlerine karışma konusunda bir ders alması gerektiğini söylüyor.

star