‘Birbirlerimize Selamın Aleyküm bile diyemiyoruz’

Kuzey Amerika İslam Camiası (ICNA) ve Müslüman Amerikan Cemiyeti (MAS) tarafından bu sene 44. kez düzenlenen kongrede konsantrasyon kamplarının birinden gelen Uygur Türkü kadın konuşma gerçekleştirdi.

‘Birbirlerimize Selamın Aleyküm bile diyemiyoruz’

ABD’nin başkenti Washington’da bir araya gelen Müslümanlar ülkenin farklı eyaletlerinden gelen binlerce Müslüman, ABD’de ırkçılık ve İslamofobi gibi güncel sorunları değerlendiriyor.

3 milyon Uygur Türkün konsantrasyon kamplarında olduğu, 5 bin caminin yıkıldığı, çocuklara Muhammed, Fatima gibi müslüman isimleri vermenin yasaklandığı, müslümanların domuz yemeğe zorlandığı bölgede, bu kamplarından sağ olarak kurtulabilen ender Uygur Türklerinden birisi kongrede katılımcılara hitap etti.

Çin’in ailelere zulm ettiğini ve şu an orada yaşayanlara ulaşamadıklarını söyledi. ‘Birbirlerimize Selamın Aleyküm bile diyemiyoruz, başörtü takmak yasak ve uzun etek giyenler polis tarafından durduruluyor. Aile bireylerim hayattalar mı onu bile bilemiyorum’ ifadelerine yer verdi.


Ayrıca: ‘Çin hükümetine karşı dünya bir şey yapmıyor. Buna karşı tüm dünya ayaklanmalı ve bir son vermeli’açıklamasını yaptı.

Uygur Türkü kadın konuşması sırasında duygusal anlar yaşandı. Katılımcılar yaşanan zulmlere karşı göz yaşlarına hakim olamadı.