Belarus'ta muhalif aday kayıp, seçimlere itiraz edenler yine sokakta

Belarus'ta cumhurbaşkanlığı seçimi sonuçlarına itiraz eden göstericiler pazartesi günü de sokağa çıkarken, muhalif aday Sviatlana Tsikhanouskaya'dan haber alınamadığı öne sürüldü.

Belarus'ta muhalif aday kayıp, seçimlere itiraz edenler yine sokakta

Seçimin hileli olduğunu savunan muhalif eylemciler, başkent Minsk'te sokak ve meydanlara dökülerek cumhurbaşkanının istifasını istedi. Şehirdeki caddelerden bir kısmını kapatan emniyet güçleri ise çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

Resmi sonuçlara göre yüzde 80 oy ile 6'ncı kez seçilen Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, protestocuların Polonya, İngiltere ve Çekya’dan yönetildiğini iddia etti.

Lukaşenko, “Yurt dışından gelen telefon aramalarını kaydettik. Polonya, İngiltere ve Çekya’dan aramalar yapıldı ve bizimkileri (protestocuları) yönettiler. Özür diliyorum ama koyunları yönettiler. Onlar ne yaptıklarını ve yönetilmeye başladıklarını bilmiyorlar” dedi.

Muhalif adaydan haber alınamıyor

Muhalif cumhurbaşkanı adayı Sviatlana Tsikhanouskaya'nın "iktidarı barışçıl bir şekilde devretme" teklifini hatırlatan Lukaşenko, ülkede bir ihtilale izin vermeyeceklerini söyledi. Ancak muhalif aday Tsikhanouskaya'dan haber alınamadığı iddia edildi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Belaruslu muhalif kadın adaya ulaşmaya çalıştığını ancak başarılı olamadığını duyurdu. Bakan Linkevicius, Tsikhanouskaya'nın nerede olduğunun bilinmediğini ve emniyetinden endişe duyduğunu kaydetti.

Euronews