BDS baskısı sonuç verdi: Fransız sigorta devi AXA, İsrail bankalarıyla ilişkilerini kesti

Fransız sigorta devi AXA, BDS hareketinin artan baskıları nedeniyle tüm büyük İsrail bankalarındaki hisselerini sattığını duyurdu.

BDS baskısı sonuç verdi: Fransız sigorta devi AXA, İsrail bankalarıyla ilişkilerini kesti

Fransız sigorta devi AXA'nın, Boykot, Yatırımdan Çekilme ve Yaptırım Hareketi (BDS) için büyük bir zaferle tüm büyük İsrail bankalarındaki hisselerini elden çıkardığı bildirildi .

Kurumsal sorumluluk örgütü Eko'nun Çarşamba günü yayınladığı yeni raporda, BDS'nin İsrail işgalinin yerleşimci-sömürgeci rejimini destekleyen şirketlere baskı yapma çabalarının bir parçası olarak bu adım atıldığı duyuruldu.

İsrail bankaları, işgal altındaki Filistin topraklarındaki yasadışı yerleşimlerin genişletilmesi ve bakımı için önemli miktarda doğrudan destek sağlayarak, İsrail sömürge projesinin omurgası olarak kabul ediliyor.

AXA'ya karşı başlatılan küresel kampanya, şirketin bu bankalardaki yatırımlarını ve Filistinlilere yönelik çeşitli insan hakları ihlallerine karıştığı bilinen önde gelen İsrail savunma sanayi şirketlerinden Elbit Systems'ı hedef aldı.

Kampanyanın baskısı altında AXA, daha önce Aralık 2018 ve Mart 2019'da Elbit'ten kısmen hisselerini çekmişti. 2022'nin sonuna kadar da Mizrahi-Tefahot ve First International Bank of Israel olmak üzere iki İsrail bankasındaki yatırımlarını çekmişti.

AXA'nın Filistinlilere karşı İsrail suçlarındaki suç ortaklığına son vermesi için baskı yapan geniş koalisyonun bir parçası olan Eko, Profundo'ya bağımsız bir araştırma yaptırdı ve Eylül 2023 itibarıyla AXA'nın üç İsrail bankasında (Hapoalim, Discount ve Leumi) hala 20 milyon dolardan fazla hissesi olduğunu ortaya koydu. Ancak, artan küresel baskının ortasında AXA 24 Haziran 2024'e kadar bu bankalardan da hisselerini çekti.

Raporda, AXA'nın en azından 2022'nin sonundan itibaren Mizrahi-Tefahot veya First International Bank of Israel'de yatırım yapmadığı ve diğer İsrail bankalarındaki kalan yatırımlarını sattığı, Bank Leumi'de ise yalnızca birkaç hisse kaldığı doğrulanıyor.

Tamamen bedava değil

BDS Avrupa koordinatörü Fiona Ben Shakrun, bu gelişmeyi överek, "BDS hareketinin öncülük ettiği baskı etkili. AXA'nın tüm İsrail bankalarından ve Elbit Systems'dan yatırımlarını çekme kararının teyidi, yıllardır süren stratejik kampanyanın ardından önemli bir başarıdır." dedi.

"Tüm devletler, yerel yetkililer, şirketler ve kurumlar, İsrail'in yerleşimci-sömürgeci ve apartheid rejiminde doğrudan veya dolaylı her türlü suç ortaklığına son vermekle yasal olarak yükümlüdür," diye ekledi. "Bu, 76 yıldan uzun süredir devam eden bu soykırım sistemini ortadan kaldırmaya yönelik önemli bir adımdır."

AXA'nın Nisan 2024'teki hissedarlar toplantısında şirketin CEO'su, AXA'nın artık doğrudan veya dolaylı olarak İsrail bankalarında herhangi bir yatırımının olmadığını açıklamak zorunda kaldı.

Ancak AXA tamamen denetimden muaf değil. Gazze'de devam eden İsrail soykırımı ortasında, koalisyon şirketin devam eden soykırıma ortak olmamasını sağlamak için AXA'nın yatırımlarını izlemeye devam edecek.

AXA'nın boykot kampanyası beş yıldır devam ediyor ve bu kampanya, şirketin işgalin suçlarını finanse eden İsrail bankalarına yaptığı yatırımlar sayesinde yürütülüyor. Bu suçlar arasında yerleşim birimlerinin genişletilmesi, Filistinlilerin katledilmesi ve yerlerinden edilmesi de yer alıyor.

AXA ayrıca İsrail ordusuna silah sağlayan ve apartheid duvarı da dahil olmak üzere işgalin altyapısına lojistik destek sağlayan Elbit Systems'a yatırım yaptı.

Kaynak: Almayadeen