Bağdat’tan Şengal'e güvenlik çıkarması

Irak merkezi yönetimine bağlı iki polis tugayının Musul’a bağlı Şengal'e yerleştiği bildirildi.

Bağdat’tan Şengal'e güvenlik çıkarması

Bağdat’ın Şengal’de konuşlandırılmak üzere Ninova vilayetine 2500 kişiden oluşan 2 federal polis tugayı gönderdiği ileri sürüldü.

Şafak News’in askeri kaynaklara dayandırdığı haberine göre Bağdat hükümeti, Şengal’de konuşlandırılmak üzere dün Ninova vilayetine 2 federal polis tugayı gönderdi.

Günderilen federal polis sayısının 2500 olduğu belirtilen haberde, söz konusu polis gücünün Suriye sınırındaki Sınune kasabasına ulaştığı ve Şengal’de konuşlandırılacağı kaydedildi.

Şengal anlaşması

Kürdistan Bölgesi Hükümeti ile merkezi Irak hükümeti arasında imzalanan anlaşmaya göre, Şengal’de idari ve güvenlik alanlarında yeniden yapılandırmaya gidilecek.

Güvenliğin sağlanması ise Şengal polis güçleri, Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı ve Ulusal İstihbarat Servisi tarafından Kürdistan Bölgesi güçleriyle koordinasyon şeklinde yürütülecek.

Yasal olmayan tüm silahlı yapıların Şengal dışına çıkarılmasını da öngören anlaşma kapsamında, Kürdistan Bölgesi ve Irak işbirliğiyle kapsamında 2 bin 500 güvenlik gücü ataması yapılacak.

Anlaşma kapsamında ayrıca, Şengal’in güvenlik ve idari yönetiminin gözden geçirilmesi ve yeniden imarı için Erbil ile arasında ortak komite kurulması kararlaştırıldı.

Şengal’deki sorunların çözümüyle ilgili dün Bağdat'ta yapılan toplantıda anlaşmaya varıldığı duyurulmuştu.

Toplantıya Irak Başbakanı Mustafa Kazimi, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin Irak Özel Temsilcisi Jeanine Hennis, Kürdistan Bölgesi heyeti ve Ezidi toplumu temsilcileri katılmıştı.

Öte yandan anlaşma kapsamında Sinune Nahiyesi Eski Müdürü Hıdır Reşo Şengali’nin Şengal’in yeni kaymakamı olarak belirlendiğini açıklanmıştı.

K24