Ateşkes arayışındaki Suudi Arabistan’a Ensarullah’tan gözdağı

Yemen'deki Ensarullah Hareketi Perşembe günü Sanaa'da düzenlenen büyük bir askeri geçit töreninde balistik füzeler ve silahlı insansız hava araçları sergileyerek, Riyad ile ateşkes müzakerelerini sürdüren Suudi liderliğindeki koalisyondaki düşmanlarına bir mesaj verdi.

Yemen silahlı kuvvetlerinin Sanaa’da binlerce yeni askerin mezuniyetini kutladığı askeri geçit töreninde konuşan Seyyid Abdülmelik el-Husi, geçit töreninin amacının "sevgili halkımıza" güven vermek ve "düşmanlara bir mesaj" vermek olduğunu belirtti.

Silahlı kuvvetlere yeni katılan askerleri "ordumuz bugün her zamankinden daha güçlü" sözleriyle selamlayan Seyyid Abdülmelik, düşmanların ülkeyi işgal etme ve halkı kontrol etme hedeflerinin, sahada yaşanan şok edici olaylar nedeniyle bir seraba ve gerçek bir hayal kırıklığına dönüştüğünü belirtti.

"Yemen ordusu artık kimliği, savaş doktrini ve halkını, vatanını, özgürlüğünü, bağımsızlığını, onurunu ve gururunu savunmadaki samimi tutumuyla halkı ve ülkeyi temsil etme onuruna sahiptir."

Megafonlar "Suudi saldırganlığına" karşı "Yemen direnişini" övdü. Zırhlı araçlar ve sürat tekneleri üzerinde "Amerika'ya ölüm, İsrail'e ölüm" yazan pankartlarla sergilendi. "

Ensarullah lideri, düşmanlara karşı yeterli caydırıcılık seviyesine ulaşmış ve başta Filistin davası olmak üzere ulusun davalarını desteklemeye önemli ölçüde katkıda bulunacak bir ordu kurma çalışmalarının devam ettiğini kaydetti.

Seyyid Abdülmelik Yemen'e savaş açan koalisyona ateşkes fırsatını değerlendirmeleri, saldırganlığı tamamen durdurmaları, kuşatma ve işgale son vermeleri tavsiyesini yineleyerek onları son sekiz yılda yaşananlardan ders çıkarmaya çağırdı.

Yemen halkının meşru özgürlük ve bağımsızlık haklarını savunmaya ve haksız kuşatmanın kaldırılması için sürekli çaba göstermeye devam edeceğini vurgulayan Yemen Cumhurbaşkanı, "Biz saldırgan değiliz, saldırganlıkla yüzleşiyoruz, saldırganlarla karşı karşıya geliyoruz ve sevgili ülkemiz ve halkımız için gerçek ve onurlu bir barışa ulaşmak için çabalıyoruz" dedi.

Husi Hareketi’nin Savunma Bakanı Muhammed el-Atifi geçit töreninde yaptığı konuşmada "Yabancı güçlere uyarılarımızı yineliyoruz... Topraklarımızdaki varlıklarını kabul etmeyeceğiz, ya burayı terk edecekler ya da Yemenlilerin öfke volkanlarıyla yüzleşecekler" dedi.

Askeri geçit törenine ülkenin Beşinci Bölge, Zafer Tugayları, Deniz Kuvvetleri, Kıyı Savunma, Hava Kuvvetleri ve Hava Savunma birliklerinin katıldığı bildirildi. Katılan kuvvetlerin sayısının 25,000 asker olduğu söyleniyor.