Araştırma: Koronavirüs pamuklu kumaşlarda tutunamıyor

Koronavirüs, pamuklu kumaş ve eldivenlerde sadece 1 saat yaşayabiliyorken, paslanmaz çelikte 14 gün, nitril plastik eldivenlerde 7 gün, kimyasala karşı dayanıklı eldivenlerde ise 4 gün yaşayabiliyor.

Araştırma: Koronavirüs pamuklu kumaşlarda tutunamıyor

Koronavirüsün mutasyon geçirmesi sonrası hücrelere nüfuz etme gücünün yaklaşık 10 kat artarak daha ölümcül olduğuna dair bulgulara ulaşan ABD'li bilim insanları, Covid-19'un pamuklu eldiven ve kumaşlarda plastiklere nazaran 170 kat daha az yaşayabildiğini açıkladı.

Araştırma sonuçlarına göre koronavirüs sonrası sıklıkla kullanılan plastik eldiven ve maskeler aslında "virüsün yüzeylerde tutunma gücü ele alındığında" aslında hiç de etkili değil.

Ancak yüzde 100 pamuklu kumaştan yapılan eldiven, maske ve diğer koruyucu ekipmanlar plastiğe göre 170 kat daha çok işe yarıyor.

Scripps Araştırma Merkezi'nin çalışmasında tam 8 farklı madde üzerinde Covid-19 virüsünün yaşayabilme süreleri test edilmiş. Bu maddeler arasında hemşire ve doktorların sıklıkla kullandığı plastik nitril eldivenler, kimyasal maddelere dayanıklı eldivenler, N-95 ve N-100 tarzı özel koyucu maskeler, plastik, pamuklu kumaş ve eldiven ile çelik yer alıyor.

Koronavirüs yüzde 100 pamuklu kumaşlarda 1 saat yaşayabiliyor

Buna göre koronavirüs plastik vizör şapkalarda 21 gün, paslanmaz çelikte 14 gün, nitril plastik eldivenlerde 7 gün, kimyasala karşı dayanıklı eldivenlerde 4 gün yaşayabilirken, pamuklu kumaş ve eldivenlerde sadece 1 saat yaşayabiliyor.

Eğer 100'de yüz pamuklu bir kumaşın yüzeyine Covid-19 virüsü bulaşırsa, sadece bir saat içerisinde virüsün yüzde 99.9'u bu doğal ortamı terk ediyor. 24 saat içerisindeyse koronavirüs tamamen doğal pamuklu kumaştan temizleniyor.

Pamuklu kumaşlarla ilgili araştırmaya tıp alanında yapılan çalışmalarla ilgili içerik sağlayan MedRxiv.org internet sitesinden ulaşılabilir.

Euronews