Ansaru hareketi ile silahlı çeteler arasında çatışma: 30 ölü

Nijerya'nın kuzeybatısında Ansaru hareketi ile silahlı çete üyeleri arasında çıkan çatışmada en az 30 kişi hayatını kaybetti.

Ansaru hareketi ile silahlı çeteler arasında çatışma: 30 ölü

Nijerya'da şiddet sarmalı devam ediyor. Ulusal basında yer alan haberlere göre, Kaduna eyaletine bağlı Damari bölgesinde Ansaru hareketi, eyaletteki silahlı çete üyeleriyle çatıştı.

Çatışmada en az 30 kişi öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Yerel basında çıkan haberlere göre ölenlerin çete mensupları olduğu belirtildi.

Ansaru Hareketi bölgedeki çetecileri adam kaçırma ve yağmadan vaz geçmeleri konusunda uyardığı bunu dikkat almayan çete mensuplarının, Ansaru hareketine mensup bir kişiyi öldürmesi üzerine gerginliğin arttığı belirtildi.

Bölgedeki evlerin de kundaklandığı çatışmada birçok kişi korkudan bölgeyi terk etti.

Ansaru Hareketi

Ansaru Hareketi kendilerini Kara Afrika'daki Müslümanların korunması için öncüler olarak tanıtıyorlar. Ansaru Hareketi 2012 yılında Boko Haram'dan ayrılırak kurulduğu iddia ediliyor. 

Hareketin lideri olarak bilenen Ebu Usamatul Ansari 2012'de yayınladığı ses kaydında tekfirciliğe karşı olduklarını, Allah'a ve Peygamberimiz (S.A.V)'e inanan kişinin ölümü gerektirecek bir fiili işlemediği sürece öldürülmemesi ve tekfir edilmemesi gerektiğini söylüyor. Nefsi müdafaa yada Müslümanlara saldırı dışında gayri müslimler ve güvenlik güçlerinin öldürülmemesi gerektiğini ilan ediyordu. 

Ansaru Hareketi amaçlarının tekfircilik ve mezhepsel meselelerden uzak durup İslam'ın ve Müslamanların Afrika'daki çıkarlarını savunmak olduğunu belirtiyor.

El Cezire Araştırma Merkezi