Amerika'da bir müze üç elemanını Filistin'e destek verdikleri için işten çıkardı

New York'taki Noguchi Müzesi, Filistin davasıyla dayanışmanın sembolü haline gelen kefiye giydikleri gerekçesiyle üç çalışanını işten çıkardığını açıkladı.

Amerika'da bir müze üç elemanını Filistin'e destek verdikleri için işten çıkardı

Müze, yaptığı açıklamada "Kefiye takmanın niyetinin kişisel görüşleri ifade etmek olduğunu anlasak da, bu tür ifadelerin çeşitli ziyaretçi kitlelerimizden bazılarını istemeden rahatsız edebileceğini de fark ediyoruz" iddiasında bulundu.

Amerikalı-Japon heykeltıraş Isamu Noguchi tarafından kurulan müze, geçen ay çalışanların "siyasi mesajlar, sloganlar veya semboller içeren herhangi bir şey giymesini" yasaklayan bir politika izleyeceğini duyurmuştu.

İşten çıkarılan üç çalışandan biri olan Natalie Capellini ise müze yönetiminin "siyasi" terimini Filistin davasına karşı bir silah olarak kullandığını söyledi.

Kefiye her zaman Filistin davasının bir sembolü olmuştur ve dünya genelinde İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşını protesto eden göstericiler tarafından sıkça takılmaktadır.

Gazze'ye yönelik savaşın başlamasından bu yana ABD'de Filistin davasına destek veren ve İsrail karşıtı tutum sergileyen birçok kişi işini kaybetmiştir. Savaşın başlamasından bu yana geçen 11 ay içinde dünya genelinde protestolar patlak vermiş ve özellikle ABD ve Avrupa’daki üniversitelerde savaşın durdurulması ve İsrail’e silah ihracatının kesilmesi yönünde yoğun talepler dile getirilmiştir.

İsrail işgal rejimi 7 Ekim 2023'ten beri ABD'nin şartsız desteğiyle, Gazze'de yıkıcı bir savaş yürütüyor. Bu savaş, çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 136 binin üzerinde Filistinlinin şehit olmasına ve yaralanmasına yol açtı; ayrıca 10 binden fazla kişi kaybolmuş durumda, büyük bir yıkım ve ölümcül bir kıtlık yaşanıyor.