Almanya’nın ‘İsrail’e karşı boykotu’ kınayan kararına tepkiler yağdı

Arap Birliği, İsrail ürünlerini boykot hareketini (BDS), anti-semitik (Yahudi karşıtı) bir girişim olarak ilan eden ve kınayan Almanya Parlamentosu'ndan bu kararını iptal etmesini istedi.

Almanya’nın ‘İsrail’e karşı boykotu’ kınayan kararına tepkiler yağdı

Alman Federal Meclisi’nin (Bundestag) İsrail’e karşı gerçekleştirilen boykotu kınayan kararı, Filistinliler tarafından ‘İsrail lehine verilmiş önyargılı bir karar’ olarak değerlendirildi ve eleştirilerle karşılandı.

Buna karşılık Binyamin Netanyahu, verdiği bu önemli karardan dolayı Alman parlamentosuna tebriklerini iletirken ve diğer ülkelere de benzer kararlar almaları çağrısında bulundu.

Arap Birliği'nin Filistin İşlerinden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Said Ebu Ali, yaptığı açıklamada Alman Federal Meclisi'nin cuma günü kabul ettiği, bağlayıcılığı bulunmayan kararı 'üzücü, haksız, İsrail yanlısı ve BDS'e karşı önyargılı' olarak tanımladı.

Ayrıca Said Ebu Ali, Alman Parlamentosu'nu söz konusu 'hatalı kararı' geri çevirmeye ve Filistin halkının kurtuluş hakkını desteklemeye çağırdı.

Almanya Parlamentosu cuma günü, BDS'i (Filistin İçin İsrail'i Boykot Girişimi), Yahudi karşıtı bir hareket olarak tanımıştı.

Hamas hareketi ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Alman parlamentosu tarafından kabul edilen bu kararın insan hakları ve ifade özgürlüğü tarihinde eşi benzerine rastlanmayan utanç verici bir karar olduğu değerlendirmesinde bulundu. Açıklamada, “Ne yazık ki Almanya, Yahudilere ve işlediği suçlara karşı tarihsel suçluluk duygusundan kurtulamıyor. Ancak bu suçların telafisi, Filistin halkının hak ve özgürlükleri ile bağımsızlık mücadeleleri pahasına olmamalıdır” ifadeleri yer aldı.

Öte yandan BDS, Alman parlamentosunun kararını kınayarak, “Alman parlamentosunun Filistinlerin hakları için gerçekleştirilen şiddetsiz boykot hareketi ile anti-semitizmi aynı kefeye koyması, apaçık yalanlar üzerine kurulu bir tutumun benimsenmesi anlamına geliyor. Bu karar, Filistin karşıtı olarak kabul edilmiş bir karardır. Aynı zamanda uluslararası hukuka, Alman demokrasisine bir ihanettir” açıklamasında bulundu.

İsrail'i boykot, tecrit, ve yaptırım hareketi olarak bilinen BDS, (Boycott, Divestment, and Sanctions) Filistin lehine küresel çapta eylemler yürütüyor.

Amacını İsrail'in Filistin topraklarındaki işgaline son vermesi, Filistinli mültecilerin evlerine dönüşü ve Araplara eşit haklar sunulması için baskı kurulması' olarak belirten BDS hareketi, 2005 yılında kuruldu.

BDS hareketi, 'Özgürlük, adalet ve eşitlik' kelimelerini kendi sloganı olarak kullanıyor. Harekete bazı sol görüşlü İsrailli gruplar da destek veriyor.