Afrika ülkeleri, Filistin ile teröristler arasında kaldı

Afrika ülkeleri, siyonist terör rejimi ile Filistin arasındaki çatışmalarda destek konusunda ikiye bölünürken, bazıları da "itidal" çağrısı yaptı.

Afrika ülkeleri, Filistin ile teröristler arasında kaldı

Sahra Altı Afrika'dan Güney Afrika Cumhuriyeti, Sudan ve Cibuti ile Kuzey Afrika ülkeleri terör çetesine karşı Filistin'e destek olurken; Kenya, Zambiya ve Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) terör çetesinin yanında yer aldı.

Nijerya, Uganda, Tanzanya ve Senegal gibi ülkelerden ise itidal çağrısı geldi.

Filistin ile terörist çete arasındaki çatışmaya ilişkin 54 Afrika ülkesinin bulunduğu kıtada birçok ülke henüz açıklama yapmazken, Güney Afrika Cumhuriyeti’nde iktidar ve muhalefet partilerinin Filistin'e destek vermesi dikkati çekti.

Afrika Birliğinden (AfB) yapılan açıklamada, Filistinliler ile siyonistlerin derhal çatışmaları durdurması ve sivillerin hayatlarını korumak için koşulsuz olarak müzakere yapılması çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, Filistinlilerin bağımsız ve egemen devlet talebinin reddedilmesinin krizin ana nedeni olduğuna işaret edildi.

"GÜNEY AFRİKALILAR OLARAK HER ZAMAN FİLİSTİNLİLERİN YANINDAYIZ"

Güney Afrika Cumhuriyeti Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanlığından yapılan açıklamada, yaşanan yeni çatışmalardan terörist çete sorumlu tutuldu.

Açıklamada, yaşanan krizin, terör çetesi tarafından Filistin topraklarının yasa dışı işgalinin devam etmesi ve yerleşim yerlerinin genişletilmesi ile Mescid-i Aksa'ya ve Hristiyanlara ait kutsal mekanlara saygısızlık ve Filistin halkına yönelik devam eden baskıdan kaynaklandığı değerlendirmesi yapıldı.

Güney Afrika'nın "uluslararası kabul görmüş 1967 sınırları içinde, başkenti Doğu Kudüs olan, İsrail ile barış içinde yan yana var olan Filistin devletinin kurulması amacında" olduğu vurgulanan açıklamada, Filistin sınırının belirlenmesi, Kudüs'ün statüsü ve siyasi tutukluların serbest bırakılması gibi öncelikli konuların çözümüne önem verilmesi gerektiği kaydedildi.

Açıklamada, terör çetesinin Filistin'i işgal etmesi ve Yahudi yerleşimcileri Filistinlilerin topraklarına yerleştirmesinin uluslararası insan hakları hukukuna aykırı olduğu vurgulandı.

CİBUTİ VE SUDAN İLE KUZEY AFRİKA ÜLKELERİNDEN FİLİSTİN'E DESTEK

Afrika ülkelerinden Cibuti ve Sudan ile Kuzey Afrika ülkelerinden Filistin’e destek geldi.

Cibuti hükümetinden yapılan açıklamada, Filistin topraklarında gelişen durumla ilgili derin endişe dile getirilerek, terörist çete polisinin koruması altında Mescid-i Aksa'ya tekrarlanan saldırılar da dahil olmak üzere devam eden saldırılar ve Filistin halkının haklarına ve kutsal mekanlarına yönelik ihlallerin bugün yaşanan hadiselere neden olduğu belirtildi.

Sudan Dışişleri Bakanlığı, Filistin meselesine uluslararası ilginin azalmasının, bölgede şiddetin ve gerilimin sürmesine yol açtığına işaret etti.

Kuzey Afrika ülkelerinden Fas, Mısır, Tunus, Cezayir ve Libya da Filistin’e destek veren ülkeler arasında yer aldı.

KENYA, ZAMBİYA VE KDC'DEN TERÖR ÇETEYE DESTEK

Afrika’da terör çeteye destek veren ülkeler arasında Kenya, Zambiya ve KDC sıralandı. Zambiya Dışişleri Bakanı Stanley Kakubo, HAMAS saldırılarını kınayan bir açıklama yaparak, terörist işgalci çeteye destek verdi.

AFRİKA ÜLKELERİNDEN "MÜZAKERE" ÇAĞRISI

Nijerya ve Tanzanya, çatışmaların sivilleri olumsuz etkilediğine dikkati çekerek, "müzakere ve barışçıl çözüm" çağrısı yaptı.

Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, savaşan tarafların sivilleri hedef almasını kınadı.Senegal Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, "insani durumu daha da kötüleştirmekten kaçınılması ve itidal" çağrısı yapıldı. Açıklamada, Birleşmiş Milletler Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesine Başkanlık eden Senegal'in iki devletli çözümü desteklediği hatırlatıldı.