2021, Dünya tarihinin en sıcak altıncı yılı oldu

NASA ve NOAA, 2021'in son 140 yılın en sıcak altıncı yılı olduğunu açıkladı. 1880 sonrasının en yüksek sıcaklıklar son sekiz yılda kaydedilirken sıcaklıkların daha da artması bekleniyor.

2021, Dünya tarihinin en sıcak altıncı yılı oldu

ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ile Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA), 2021 yılına dair sıcaklık ölçüm verilerini açıkladı.

NASA ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) tarafından yapılan analizlere göre, Dünya’nın ortalama sıcaklığı, her geçen gün artarak rekor kırıyor. 

İki kurumun düzenlediği ortak basın toplantısında 2021 yılının, sıcaklık ölçümlerinin başladığı 1880 yılından bu yana kaydedilen en sıcak altıncı yıl olduğu bildirildi. NASA ve NOAA, son sekiz yılın şimdiye kadar ölçülen en yüksek sıcaklıklara sahne olduğuna da dikkat çekti.

NASA Başkanı Bill Nelson, "Bilim, iklim değişikliğinin çağımızın en hayati tehdidi olduğu konusunda şüpheye yer bırakmamaktadır" diye konuştu.

NASA’nın önde gelen iklim modelleme ve değişikliği araştırma merkezi (GISS) direktörü Gavin Schmidt, hem NOAA’nın hem de NASA’nın analizlerine dikkat çekerek, Dünya’nın uyarıcı sinyaller verdiğini söyledi.

Hazırlanan raporda, son yıllarda kaydedilen sıcaklıkların uzun vadeli ısınma eğiliminin bir parçası olduğu ve sıcaklıkların daha da yükseleceğine dair işaretler verdiği kaydedildi. Rapora göre son on yılda kaydedilen ortalama sıcaklık, 140 yıl öncesine göre 2 santigrat derece artmış durumda.

2021, Dünya tarihinin en sıcak altıncı yılı oldu

NOAA verilerine göre küresel ortalama sıcaklık 2021'de ortalama 14,7 derece olarak kaydedilirken, toplu olarak son sekiz yıl, kayıt tutmanın 1880’de başlamasından bu yana en sıcak yıllar oldu. NASA’nın sıcaklık kaydına göre Dünya 2021’de, sanayi devriminin başlangıcı olan 19. yüzyılın ortalamasından yaklaşık 1,1 santigrat derece daha yüksek sıcaklık gösterdi.

Geçen yıl en büyük ısınma, Kuzey Yarımküre’de hem karada hem de Kuzey Kutbu’nda meydana geldi. Kuzey Kutbu’nun ısınmasının küresel ısınma ortalamasına göre üç kat daha hızlı olduğu belirtildi.

Avrupa küresel çevre izleme programı Copernicus Atmosfer İzleme Servisi de geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamada, son yedi yılın, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklıklara sahne olduğunu bildirmişti.