"ABD 'hırsızlık' yapıyor"

ABD Başkanı Joe Biden'in ABD'deki dondurulmuş Afgan varlıklarının çoğunu 11 Eylül saldırılarında ölenlerin ailelerine tazminat olarak verilmesi kararı, Afgan yetkililer tarafından "hırsızlık" olarak nitelendirildi.

"ABD 'hırsızlık' yapıyor"

Afganistan hükümetinin Katar'daki siyasi ofis sözcüsü Muhammed Naim, ABD'deki dondurulmuş Afgan varlıklarına ilişkin Biden'ın kararına tepki gösterdi.

Naim, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Afgan halkının ABD tarafından dondurulan parasının çalınması ve elden çıkarılması, ülkenin ve halkın en üst düzeyde insani ve ahlaki çöküşünü göstermektedir. Yenilgi ve zafer insanlık tarihinde ve yaşamında ortaktır. Ancak en büyük ve skandal yenilgi, bir ülkenin veya halkın askeri ve manevi bir yenilgiyi birlikte yaşamasıdır." dedi.

ABD Başkanı Biden, dün 9 milyardan fazla dondurulmuş Afgan varlığından 7 milyar ABD dolarının serbest bırakılması için bir yürütme kararı imzaladı.

Karara göre bu fonlar, New York Federal Rezerv Bankası'ndaki özel bir hesaba aktarılacak. Aynı zamanda, dondurulan varlıkların yarısından fazlası, 11 Eylül 2001'deki İkiz Kule saldırıları dahil olmak üzere, bazı kurbanların aileleri tarafından ABD mahkemelerindeki taleplerine ilişkin olası tazminat ödemeleri için ayrılacak.

Varlıkların cüzi bir kısmının ise Afgan halkının ihtiyaçları için ayrıldığı ancak bu parayı aktarmak için de New York'taki bir mahkeme tarafından karar verilmesi gerektiği belirtildi.