Afganistan Ulusal Ordu konvoyunu pusu: 65 ölü

Taleban güçleriyle güney Helmand bölgesinde devam eden çatışmalarda, çok sayıda Afgan güvenlik görevlisi yaşamanı yitirdi.

Afganistan Ulusal Ordu konvoyunu pusu: 65 ölü

Afganistan hükümet yetkilileri, Taleban güçleriyle güney Helmand bölgesinde devam eden çatışmalarda, çok sayıda Afgan güvenliğinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Yaklaşık 65 güvenlik gücünün hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Cumartesi sabah saatlerinde Taleban güçlerinin Sangin bölgesindeki güvenlik noktalarına başlattığı saldırı sonrası çatışmalar alevlendi.

Bölgesel yönetimin sözcüsü Hashim Alokozai VOA’ye yaptığı açıklamada, çok sayıda güvenlik görevlisinin hayatını kaybettiğini söyledi ancak detay vermedi.

Afgan Parlamentosu Güvenlik Komisyonu üyesi parlamenter Muhammed Haşim Alokozai’yse yaptığı açıklamada en az 65 güvenlik görevlisinin çatışmalarda hayatını kaybettiğini bu kişilerden 48’inin Afgan Ulusal Ordusu mensubu olduğunu söyledi.

Alokozai, askerlerin çoğunun Taleban’ın, Ulusal Ordu konvoyuna kurduğu pusuda hayatını kaybettiklerini belirtti.

Taleban sözcüsü de en az 52 askeri öldürdüklerini duyurdu.

Taleban’ın, bu ay yaptığı saldırılarda çok sayıda polis ve asker hayatını kaybetti. Cuma günü de Kuzey Kunduz bölgesinde yaşanan saldırıda iki Amerikan askeri hayatını kaybetti.

Taleban’la çatışan Afgan güçleri son yıllarda ciddi kayıplar veriyorlar. Ancak Afgan hükümeti 2017 yılından bu yana verilen kayıplara ilişkin resmi rakamları açıklamıyorlar.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani, Ocak ayında yaptığı açıklamada kendisinin göreve geldiği Eylül 2014 tarihinden bu yana 45 bin kişinin hayatını kaybettiğini söylemişti.

Bir yandan Amerika’yla görüşmeler yürüten Taleban diğer yandan saldırılarına devam ediyor. Bu ayın sonlarına doğru da Amerikalı yetkililer ve Taleban heyetini tekrar biraraya gelecekler. (VOA)