Afganistan savaşının kazananı Taliban

Taliban hareketi, savaşın başlamasından bu yana her zamankinden daha fazla alanın kontrolünü elinde barındırıyor.

Afganistan savaşının kazananı Taliban

ABD Savunma Bakanlığı genel müfettişi tarafından geçen cuma günü yayınlanan bir bildiriye göre Taliban ve diğer gruplar, 2019 yılının son aylarında Afganistan’da büyük çapta saldırılar gerçekleştirdi.

Bildiride, 2008 yılında kurulan bir gözlem kuruluşu olan ABD’nin Afganistan’ın Yeniden Yapılanması için Özel Başmüfettişi John Sopko’nun 3 aylık raporunda bahsedilen eylemlerin sayısına da dikkat çekildi. New York Times gazetesi tarafından geçen cumartesi yayınlanana göre ise ABD ve Afganistan kara saldırılarına ve koordineli bombardımanlara rağmen Taliban, hala on yıl önceki koşullara benzer düzeyde saldırı düzenleyebiliyor.

Aynı şekilde Savunma Bakanlığı bildirisinde, “Talibanın genel olarak başlattığı toplam saldırılar, hem de 2019’un son çeyreğinde başlatılan gerçek etkili saldırılar, 2010 yılında kayıt altına alınmasından bu yana tanık olunan düzeyleri aştı” ifadelerine yer verildi.

Bildiriye göre Taliban hareketi ve diğer gruplar, 2019 yılının son çeyreğinde 8 bin 204 saldırı gerçekleştirdi ve saldırıların yüzde 37’si ölümle sonuçlandı.

Saldırı sayısı, ABD ordusunun başka göstergeler yayınlamayı durdurması ve ‘Taliban güçlerinin kontrol ettiği alanlara kıyasla Afgan güçlerin kontrol ettiği alanların oranı ve Afgan kurbanların sayısı hususunda açıklama yapılmasını yasaklaması sonrasında ABD’nin Afganistan’daki askeri çabalarını ölçmek için kalan birkaç genel göstergeden biri sayılıyor.

Sopko da geçen perşembe günü “Açıkça konuşulabilecek oldukça az önemli konular var” açıklamasında bulundu.

Genel müfettişin raporuna göre Eylül ayı, Haziran 2012’den bu yana Taliban tarafından başlatılan en fazla ve en etkili saldırıya tanık oldu. Ancak ABD, Afganistan hükümeti ve Taliban operasyonlarında da artış yaşanırken, BM istatistiklerine göre 2019 yılında Afganistan’da 8 binden fazla sivil öldürüldü.

Ülkede, aynı gün farklı bölgelerde patlak veren çatışmalar sırasında 2014 yılından bu yana 50 binden fazla Afgan güvenlik gücü hayatını kaybetti. Taliban hareketi, savaşın başlamasından bu yana her zamankinden daha fazla alanın kontrolünü elinde barındırıyor.

Aawsat