İngiltere Yemen'de Husilere karşı çocuk asker eğitiyor

Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon askerlerinin yüzde 40'nın çocuk olduğu ve bunların bir kısımını İngiliz askerlerin eğittiği iddiaları var.

İngiltere Yemen'de Husilere karşı çocuk asker eğitiyor

İngiliz The Guardian gazetesinde yer alan habere göre İngiltere'nin Asya'dan Sorumlu Devlet Bakanı Mark Field, İngiliz özel kuvvetlerinden askerlerin Yemen’de Husi güçleri ile girdikleri savaşta yaralandıklarını öne süren “çok ciddi ve iyi kaynaklı” haberlerin soruşturmasını sonuna kadar sürdürme sözü verdi.

Field, İngiliz özel kuvvetlerinin Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonda çocuk askerler eğittiği iddiaları doğru çıkarsa, İngilitere'nin savaş suçlarına tanıklık etmiş olabileceğini öne süren gölge İngiliz Dışişleri Bakanı Emily Thornberry’nin sorularına cevap verdi.

Emily Thornberry, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon askerlerinin yüzde 40'nın çocuk olduğunu iddia etti ve bunun uluslararası hukukun ihlali anlamına geldiğini söyledi.

Field ise, İngiliz askerlerin çocuk askerleri eğittiği iddialarını Savunma Bakanlığı ile ortaya çıkan raporlar ışığında soruşturacağını ifade etti ancak İngiltere hükümeti, kendi özel kuvvetlerinin operasyonlarını tartışmamakla ilgili genel bir politikaya sahip.

5 İngiliz askerin yaralandığı iddia edilmişti

İngiliz Daily Mail gazetesi de geçtiğimiz günlerde, İngiltere’nin Yemen’deki gizli askeri eylemleri sırasında meydana gelen silahlı çatışmada, İngiltere özel kuvvetlerinde görevli 5 askerin yaralandığını yazmıştı. (The Guardian)