Afganistan İslam Emirliği: BM, İnsan Hakları Konseyi'nin oturumu 'tek taraflıdır'

BM, İnsan Hakları Konseyi'nin 57. Olağan Oturumu sırasında Afganistan'ın insan hakları durumuna yönelik eleştirilere yanıt veren İslam Emirliği, toplantının ve tartışmaların tek taraflı olduğunu belirtti.

Afganistan İslam Emirliği: BM, İnsan Hakları Konseyi'nin oturumu 'tek taraflıdır'

Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Hamdullah Fıtrat da bu tür toplantılarda İslam Emirliği'nden bir temsilcinin bulunmasının önemine vurgu yaparak, geçici hükümetten bir temsilci olmadan sunulan raporların taraflı olduğunu savundu.

Fıtrat şöyle devam etti: "Bu oturumda Afganistan'ı temsil eden kimse yok ve oturum tek taraflı bir şekilde yürütülüyor. Bu nedenle, sunulan raporlar da tek taraflı ve güvenilmezdir ve bunu onaylayamayız. Talebimiz, İslam Emirliği'nin bir temsilcisinin Afganistan'la ilgili tüm toplantılarda hazır bulunarak endişeleri dile getirmesi ve asılsız haberleri mantıklı argümanlarla çürütmesidir."

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Volker Türk, oturumda Afganistan'daki insan hakları, özellikle de kadın hakları konusundaki endişelerini dile getirerek, bu durumun ülkenin geleceğini tehlikeye attığını belirtti. Türk, bu politikaları değiştirmek için geçici hükümetle ilişki içinde olduklarını da belirtti.

BM'nin Afganistan'daki insan hakları durumuna ilişkin Özel Raportörü Richard Bennett şunları söyledi: "Afganistan'daki insan hakları krizleri üç yaşında değil, kırk beş yıllık çatışmalarda insan hakları ihlal edildi, çatışmanın tüm tarafları sorumlu tutulmalı."

İnsan Hakları Konseyi oturumundaki Kanada temsilcisi, Richard Bennett'in Afganistan'a seyahat yasağının kaldırılması çağrısında bulundu.

İslam İşbirliği Teşkilatı'nı temsil eden Pakistan da Afganistan halkına yapılan insani yardımların azalmasını eleştirmiş ve yardımların artırılması çağrısında bulunmuştur.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nin 57. oturumu 11 Ekim'e kadar devam edecek ve Afganistan Özel Raportörü'nün görev süresinin uzatılması bu oturumun gündeminde yer alıyor.

Kaynak: Tolonews