Af Örgütü’nden UCM'ye soruşturma çağrısı: İşgalci İsrail son Gazze saldırısında savaş suçları işledi

Uluslararası Af Örgütü, geçen ay İşgalci İsrail ile Filistinli silahlı gruplar arasındaki çatışmalarda İşgalci İsrail ordusunun sivilleri hedef alarak “savaş suçları” işlemiş olabileceğini duyurdu.

Af Örgütü’nden UCM'ye soruşturma çağrısı: İşgalci İsrail son Gazze saldırısında savaş suçları işledi

Örgütün raporuna göre, İşgalci İsrail ordusunun orantısız güçle yaptığı hava saldırıları, Filistinli sivillerin ölümüne yol açtı.

Örgüt, Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (ICC) soruşturma başlatma çağrısı yaptı.

ICC Filistin'de 2014'te başlayan çatışmalar ve sonrasında yaşananlar yaşanan olaylar nedeniyle 2021'de bir soruşturma açmıştı.

İşgalci İsrail ordusundan yapılan açıklamada, uluslararası yasalardan doğan yükümlülüklere uygun hareket edildiği savunuldu.

Açıklamada, sivillerin zarar görmesini önlemek için çaba harcandığı da kaydedildi.

9 Mayıs’ta başlayan ve beş gün süren çatışmalarda, 34 Filistinli yaşamını yitirirken bir İsrailli öldürüldü.

Sınıra yakın bölgelerde yaşanan çatışmalar, Mısır’ın ateşkese arabulucu olması ile sonlandı.

Çatışmalar, İşgalci İsrail hava kuvvetlerinin üst düzey bir İslami Cihat yöneticisini hedef alan saldırısı ile başladı.

Söz konusu saldırıda, bu kişinin yanında akrabaları ve komşuları ile birlikte 10 sivil katledildi.

Af Örgütü raporuna göre, hassas güdümlü roketlerle, aileler uykudayken yapılan bu saldırının emrini verenlerin, ciddi sivil kayıplar olabileceği ihtimalini göze aldığı ve hatta “büyük ihtimalle bunu gözardı” ettiği sonucuna vardı.

İşgalci İsrail ordusu, söz konusu çatışmalarda 400’den fazla askeri hedefin hava saldırılarında vurulduğunu ve üç İslami Cihat yöneticisinin öldürüldüğünü açıkladı.

Af Örgütü’nün incelediği dokuz saldırı arasında, üç İslami Cihat yöneticisinin evlerine yönelik saldırılar da bulunuyor.

Örgüt, Gazze’deki hanelerde büyük yıkıma yol açan benzer nitelikte saldırılar tespit edildiğini duyurdu.

Nabhan ailesinin 42 üyesinin yaşadığı bir binaya 13 Mayıs’ta yapılan saldırıda incelendi.

Cibaliye mülteci kampındaki dört katlı binanın silah deposu olarak kullanıldığına yönelik bir delil bulunamadığı, çevresinden de roket atışı yapıldığı bulgusu olmadığı raporlandı.

Af Örgütü Orta Doğu Direktörü Heba Morayef, saldırı sonrası çocuklarını enkazdan çıkarmaya çalışan ebeveynlerin tanıklıklarını dinlediklerini, genç çocukların oyuncak ayılarına sarılmış bir şekilde yatarken ölümcül şekilde yaralandıklarını aktardı.

Heba Morayef, “Tüm bunlardan daha korkutucu olan, eğer bu saldırıları yapanlar sorumlu tutulmazlarsa, bu dehşetin devam edecek olması” dedi.

BBC