Af Örgütü'nden Mısır'a çağrı: Sansürü ve tutuklamaları durdurun

Af Örgütü'nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika direktörü Philip Luther, Mısırlı yetkililer resmi söyleme karşı çıkan herkesi ağır şekilde cezalandırmaya devam ediyor dedi.

Af Örgütü'nden Mısır'a çağrı: Sansürü ve tutuklamaları durdurun

Uluslararası Af Örgütü yayımladığı raporla, medya organlarına yapılan baskılar ve muhaliflerin susturulmasıyla Mısır'da son 4 senede gazeteciliğin bir suç haline getirildiği vurgulandı.

Londra merkezli örgüt ülkede koronavirüs vakaları artarken hükümetin kamu sağlığı krizi sırasında şeffaflığı sağlamak yerine bilgi akışı üzerindeki kontrolünü de güçlendirdiğini belirtti.

Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika direktörü Philip Luther "Mısırlı yetkililer resmi söyleme karşı çıkan herkesin ağır şekilde cezalandırılacağını açıkça ortaya koydu" dedi.

Rapora göre ülkede 2015 tarihli terörle mücadele yasasındaki terör tanımının tüm muhalifleri içerecek şekilde genişletilmesi sonrası hükümetin basın özgürlüğüne yönelik artan baskısı sonucu, 37 gazetecinin gözaltına alındığı belirtildi.

Bu kişilerin çoğunun "yalan haber yaymak" ya da "sosyal medyayı kötüye kullanmakla" suçlandığı vurgulandı.

Rapora göre devlet sahipliğindeki yayın organlarında çalışanlar da baskıdan nasibini aldı. Bu şirketlerde çalışan 12 gazeteci sosyal medyada kendi görüşlerini dile getirdikleri için hapis cezası aldı.

Bunlardan biri AlkararPress adlı internet sitesinin genel yayın yönetmeni Atef Hasballah.

Hasballah geçen ay Facebook hesabından Mısır Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı koronavirüs vaka sayısına muhalefet ettiği için "terör örgütüne katılma" şüphesiyle gözaltına alındı.

Mısır başsavcılığı kısa süre önce yaptığı açıklamada koronavirüs hakkında "yalan haber" yayanların 5 yıla kadar hapis ve para cezasıyla cezalandıralacağını duyurmuştu.

Geçen ay Mısırlı yetkililer aşırı kalabalık cezaevlerinde koronavirüsün yayılması endişesini dile getiren ve bu nedenle siyasi tutukluların serbest kalmaları yönünde aktivislerin yaptığı çağrıyı haberleştiren yerel bir haber sitesine erişim engeli getirdi.

Hükümetin sahip olduğu ya da hükümete yakın gazetelerde çalışan gazeteciler belirli konularda nelerin yazılıp nelerin yazılmayacağı talimatlarının WhatsApp uygulamasıyla gönderildiğini anlattı.

AP