Tahran, ABD’nin 12 müzakere şartını reddediyor

İran İslami Şûra Meclisi Başkanı Ali Laricânî, ülkesinin, ABD Yönetimi’nin geçen yıl nükleer anlaşmadan çekildikten sonra belirlediği 12 şarta uymayacağını bir kez daha yineledi.

Tahran, ABD’nin 12 müzakere şartını reddediyor

İran Petrol Bakanı Bijan Zengane ise, “İran, OPEC’in diğer üyeleri İran’ın çıkarlarını tehdit ederse sessiz kalmayacaktır” ifadelerini dile getirdi.

Laricani dün petrole yönelik yaptırımların artırılması için belirlenen vaktin başlamasına, ‘ABD Yönetimi’nin 12 şartının İranlıların saygınlığını zedelediğini’ söyleyerek yorum yaptı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçtiğimiz mayıs ayında nükleer anlaşmadan çekildikten sonra İran’ın nükleer programı konusunda kapsamlı bir anlaşmaya varmak amacıyla müzakereleri başlatmak için 12 şart belirtmişti.

ABD’nin koyduğu şartlara göre İran’ın nükleer programının önceki askeri boyutlarını açığa çıkarması, tüm zenginleştirme faaliyetlerini durdurması, plütonyum üretmemesi, Uluslararası Atom Enerji Ajansı uzmanlarına şart koşmadan ülkedeki tüm nükleer tesislere ulaşma izni vermesi gerekiyor.

Ancak Laricani, “İnsanların haklarını hor gördüğü için bu hamlelere karşı durmak gerekir” sözleri ile ülkesinin Amerika’nın şartlarını kabul etmediğini vurguladı. Kendi ofisine bağlı ‘online haber’ sitesine göre Laricani, sözlerinin devamında İran tarafının gösterdiği ‘sabır ve kararlılığın’ Trump’ı geri çekilmeye mecbur edeceği yönünde bir ifade kullandı.

Kasım Süleymani: Müzakere demek teslimiyet demek

DMO'nun Dış Operasyonlar Sorumlusu Kudüs Gücü'nün Komutanı Kasım Süleymani, müzakereler konusunda uyararak, “ABD yaptırımları, İran’ı müzakereleri kabul etmeye mecbur bırakmayı hedefliyor. Mevcut koşullar altında bu müzakere teslim olmaktan başka bir şey değildir. Ülkem bu aşağılık duruma boyun eğmeyecektir” sözlerini dile getirdi.

Süleymani’nin konuşmasından birkaç saat sonra Laricani, ‘basit düşündükleri’ için ABD tarafıyla müzakere yapma çağrısı yapan İranlı tarafları eleştirerek İran ve ‘Trump gibi bir insan’ arasındaki müzakerenin faydasız olacağını belirtti.

Bunun yanı sıra DMO'nun ekonomi kolu olan Hatemü’l-Enbiya Komutanı Said Muhammed, güçlerinin İran’dan çekilen petrol şirketlerinin bıraktığı boşluğu doldurmaya hazır olduğunu açıkladı. Aynı zamanda ‘küresel pazarda artan talebi’ dayanak göstererek ABD’nin İran petrolünü sıfırlama indirme konusundaki yeterliğini de küçümsedi.

Muhafızlar Komutanlığı dün, “Düşmanlar, gaz ve petrol alanında baskı yaparak İranlıların hayatına kastediyor” ifadelerini kullanarak İran için olumlu sonuçlara işaret etti. Komutanlık ayrıca İran, Irak ve Suriye’nin merkez bankaları arasındaki ilişkileri güçlendirmek için ortak bir banka kurma üzerinde mesai harcadıklarını belirtti.

ABD'nin 12 Şartı nedir?

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo 21 Mayıs'ta şu 12 şartı müzakereler için öne sürmüştü:

1-İran'ın ilk olarak şu andaki ve önceki nükleer silah çalışmalarını Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na (IAEA) bildirmesi

2-Ağır su reaktörleri dahil olmak üzere uranyum üretimini sonlandırması

3-İran'ın daha önceki anlaşmada yer aldığı gibi IAEA'nın ülkedeki tesislerine girmesine izin vermesi

4-Balistik füze denelemelerine son vermesi

5-İran'da tutuklu bulunan Amerikan vatandaşlarının serbest bırakılması

6-İran'ın Lübnan Hizbullahı, Hamas ve Filistin İslami Cihad gruplarına yardımını sonlandırması

7-İran'ın komşusu Irak'ın toprak bağımsızlığına saygı duyması

8-Şii milislerin silahsızlanması ve yeniden entegre edilmesi gerekliliğini vurguladı.

9-Yemen'de ise İran'ın Husiler'e desteğine son vermesi

10-Yemen'de barış sürecinin başlatılması

11-İran'ın DMO Kudüs Gücü'ne desteğini bırakması

12-İsrail dahil olmak üzere komşu ülkelere yönelik tehditlerini sonlandırması