Batı Şeria'da yabancı aktivistler gözaltına alındı

İşgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilerin kullandığı toprak yolu düzenleme çalışmalarına müdahale eden işgal askerleri, bazı Filistinliler ile onlara destek olan yabancı aktivistleri gözaltına aldı.

Batı Şeria'da yabancı aktivistler gözaltına alındı

Filistinli ve yabancı aktivistler, Batı Şeria'nın El-Halil kentinin güney kesiminde Filistinlilere ait küçük yerleşim yerlerine giden toprak yolu düzenlemek için etkinlik başlattı. 

Çok sayıda Filistinli ve yabancı aktivistin katıldığı çalışmalar sırasında İşgalci İsrail güçleri, yolun Oslo Anlaşması'na göre "C" bölgesi içinde kaldığı ve kapalı askeri bölgede olduğu iddiasıyla bölgeye baskın yaptı.

Askerler, yaklaşık 15 Filistinli ve yabancı aktivisti gözaltına alırken, yabancı aktivistlerin uyrukları hakkında bilgi edinilemedi.

Etkinliğe katılan aktivistlerden Ashley Bord, yaptığı açıklamada, Filistinlilere destek olmak için bu faaliyette yer aldıklarını belirtti.

Bord, bölge sakinlerinin temel yaşam ihtiyaçlarının karşılanmasının hakları olduğunu ancak İsrail'in bunu engellediğini ifade etti.

Filistin ile işgal yönetimi arasında 1995'te imzalanan "İkinci Oslo Anlaşması" çerçevesinde Batı Şeria; A, B ve C bölgelerine ayrılmıştı.

Yüzde 18'i kapsayan "A bölgesi"nin yönetimi idari ve güvenlik olarak Filistin'e; yüzde 21'lik "B bölgesi"nin idari yönetimi Filistin'e, "güvenliği" İşgalci İsrail'e devredilmiş; yüzde 61'ini oluşturan "C bölgesi"nin ise "idari yönetimi ve güvenliği" İsrail'e bırakılmıştı.

İşgalci İsrail yönetimi kendi kontrolünde olduğu gerekçesiyle çoğunlukla "C" bölgesinde Filistinlilerin yeni bina veya genişletme çalışması yapmasına izin vermiyor.

AA