'Adalet er ya da geç bir şekilde tecelli edecek'

Hukukçular, UCM'ye bağlı temyiz mahkemesinin, Mavi Marmara davasıyla ilgili soruşturma başlatmayan savcılığın kararını yeniden gözden geçirmesine hükmetmesini değerlendirdi.

'Adalet er ya da geç bir şekilde tecelli edecek'

Hukukçular, Uluslararası Ceza Mahkemesine (UCM) bağlı temyiz mahkemesinin, Mavi Marmara davasıyla ilgili soruşturma başlatmayan UCM Savcılığının kararını yeniden gözden geçirmesine hükmetmesini değerlendirdi.

Bazı hukukçular, temyiz mahkemesinin kararını mağdurlar açısından olumlu bir gelişme olarak yorumlarken, bazıları da savcının dava açmama kararında direnme ihtimalinin bulunduğunu söyledi.

UCM'de görülen bir davada baş avukatlık yapan Prof. Dr. Gert Jan Alexander Knoops da soruşturma başlatma konusunda takdir yetkisinin savcılıkta olduğunu ifade etti.

Knoops, "Mahkemenin kararı suçun işlenip işlenmediğine ilişkin değil muhakemeye ilişkin bir karardır.” diye konuştu.

Mahkemenin bu kararı vermekte geç bile kaldığını kaydeden Ramallah merkezli Al-Haq Örgütünde araştırmacı olan insan hakları uzmanı Maha Abdallah da “Savcılık artık bu kararla Filistin için açılan ön incelemede daha cesaretli olacaktır.” dedi.

Mahkemenin kararlarını yakından takip eden Hollanda Türk Hukukçular Birliği Başkanı avukat Ejder Köse, yaptığı açıklamada, 9 yıl geçmesine rağmen davanın çok yavaş ilerlediğini belirterek “Mahkeme harekete geçti ve adaletin er ya da geç bir şekilde tecelli edeceğini gösterdi.” dedi.

Köse, mahkemenin verdiği kararın savcı açısından soruşturma açma konusunda bağlayıcı olmadığına işaret ederek “UCM her ne kadar siyasi bir organ olmasa da siyasi baskılardan etkileniyor. Savcı soruşturma başlatmama kararında direnebilir.” ifadesini kullandı.

AA