Miye Miye kampı tamamen silahsızlandırıldı

Lübnan ordusu, Güney Lübnan’daki Sayda şehrinde bulunan Miye Miye Filistin Mülteci Kampı’nda bulunan silahları toplarken, Filistinli gruplara ait kontrol noktalarını da söktü.

Miye Miye kampı tamamen silahsızlandırıldı

Lübnan Genelkurmay Başkanlığı, 11 Mayıs’ta tüm Lübnan topraklarında istikrarı sağlama çabalarının sürdürüldüğünü belirtirken Genelkurmay’ın, Miye Miye kampındaki Filistinli gruplarla koordineli olarak kamptaki askeri durumu ortadan kaldıracak kurallar ortaya koymak için çabaları yoğunlaştırdığını ve çok sayıda toplantı düzenlediğini belirtti.

Lübnan Genelkurmayı yaptığı açıklamada, “Sonuç olarak, kamptaki tüm silahları toplamak, bariyerleri kaldırmak, kontrol noktalarını sökmek ve Genelkurmaya bağlı denetleme ofislerini kapatmak için Filistinli gruplarla koordineli olarak ilk adımlar atıldı” dedi.

Kamptaki Filistinli gruplar arasında Lübnan ordusu himayesinde sağlanan anlaşmanın uygulanması çerçevesinde Fetih Hareketi de Miye Miye mülteci kampının güneybatı girişindeki bariyerleri ve kamptaki tüm karargahları kaldırdı.

Lübnan’ın resmi Ulusal Medya Ajansı’na göre anlaşma, silah taşıma ve askeri üniforma giyme yasağının yanı sıra tüm tarafların silahlarını teslim etmesini şart kılıyor. Aynı şekilde anlaşma uyarınca grupların kamp içerisinde herhangi bir depoda herhangi bir nedenle silah depolaması da yasaklanıyor.

Anlaşmanın ardından Hamas ve Hizbullah bağlantılı Ensarullah hareketleri, anlaşma maddelerinin uygulanması, mensuplarının silahsızlandırılması talimatı vermeye başladı.

Söz konusu adım, siyasi açıdan memnuniyetle karşılandı. Lübnan Kalkınma ve Kurtuluş bloğu üyesi Milletvekili Mişel Musa da Sayda’nın doğusundaki Miye Miye kampında Lübnan ordusunun ortaya koyduğu anlaşmanın, kamptaki tamamen silahsızlandırılmasını içerdiğini ve Sayda halkının güvenliğini sağlamak için uygulamalar ortaya koyduğunu vurguladı. Musa, ordu liderliğine ve anlaşmanın başarısına katkı sağlayan tüm taraflara da takdir ve teşekkürlerini iletti.

Lübnan’ın güneyindeki Miye Miye Filistin mülteci kampında Fetih ve Filistinli Cemal Süleyman’ın liderliğindeki Ensarullah hareketi arasında 2018 Ekim-Kasım ayları içerisinde şiddetli çatışmalar yaşanmıştı.