ABD’nin İsrail’e verdiği Filistinli bilim insanı nerede?

ABD hapishanelerinde 15 yıl yattıktan sonra mahkumiyeti sona eren Filistinli bilim insanı Prof. Dr. Abdulhalim el-Aşkar özel bir uçakla İsrail Ben Gurion havalimanına getirildi ama nerede olduğu bilinmiyor.

ABD’nin İsrail’e verdiği Filistinli bilim insanı nerede?

ABD hapishanelerinde 15 yıl yattıktan sonra mahkumiyeti sona eren Filistinli bilim insanı Prof. Dr. Abdulhalim el-Aşkar özel bir uçakla İsrail Ben Gurion havalimanına getirildi.

Aşkar, ABD’de pek çok suçla yargılandı. Bunların başında Filistinli ve Müslüman tutukluların aleyhinde şahitlik etmemesi geliyor.

Prof. Dr. Aşkar’ın aile fertleri ise Abdulhalim el-Aşkar’ın mahkumiyet süresinin dolduğunu ve İsrail’e getirildiğini ancak akıbetinin halen belirsiz olduğunu vurguluyor.

Hamas'da konuyla ilgili temaslarını yoğunlaştırırken eğer ABD şayet Filistinli bilim insanını İsrail’e teslim ettiyse Aşkar’ın şimdi nerede sorusu gündeme geldi.

Aşkar-Hamas bağlantısı

Kökenleri Batı Şeria’nın Tulkarem kentinde yaşayan bir aileye dayanan Abdulhalim el-Aşkar, lisans eğitimini Birzeit Üniversitesi'nde bitirdikten sonra  ABD'deki Mississippi Üniversitesi'nde doktorasını tamamladı. Aşkar Yunanistan'daki Lavender Üniversitesi'nden ise profesörlük derecesini aldı.

Aşkar, Gazze'de uzun süre yaşadı, orada evlendi, ancak çocuğu olmadı. Gazze’de kaldığı süre boyunca, Hamas'a bağlı İslam Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Aşkar ardından, üniversitenin resmi sözcülüğünü üstlenmesinin üzerinden çok geçmeden ABD’deki üniversitelere yaptığı başvurular kabul edildi.

ABD’deki sıkıntılar

Prof. Dr. Aşkar, ABD’deki çeşitli üniversitelerde bulundu. En son Harvard Üniversitesi’nde öğretim üyesi oldu. ABD’de Hamas ile ilişkisi ve Filistinli hareketin Aşkar’ı maddi olarak desteklemesi nedeniyle pek çok sıkıntı ve baskıyla karşılaştı. Aşkar, Filistin ve Müslümanların aleyhine tanıklık yapmayı reddetti. ABD’de bulunduğu sürece Hamas’la bağlantısına yönelik açılan soruşturmalar dahilinde üç kez tutuklandı. Filistinli ve Müslüman aktivistlere karşı ifade vermeyi reddettiği için bir kez ev hapsinde tutuldu ve Hamas’a desteğinden dolayı 2007’de 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Seçimlerde aday

Prof. Dr. Abdulhalim el-Aşkar, 2005'te yapılan Filistin seçimlerinde Abbas’a karşı bağımsız olarak Cumhurbaşkanlığına aday gösterilmişti. Seçim programında Filistinli grupları uzlaştırma çalışmaları ve ulusal mutabakat vardı.

Aşkar’ın programında devleti şeffaflık, hesap verebilirlik ve ortaklık temelinde kurma ve Batı Şeria ve Gazze arasında ulusal birliğin sağlanması aynı zamanda İsrail işgalinin sonlandırılması hedefini içeriyordu.

Prof. Aşkar nerede?

İşgalci İsrail basını ise Filistinli bilim insanının İsrail’deki Ben Gurion Havalimanına getirildiği ve uçaktan günlerce dışarı çıkarılmadığını yazdı. İddiaya göre uçak daha sonra varış noktası belirli olmayan bir yere doğru havalandı. Bu arada Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye Aşkar’ın durumunun netleşmesi için dost ve kardeş ülkelerle iletişime geçti. Bu ülkelerin isimleri verilmedi. Ancak Aşkar’ın serbest bırakılması için Türkiye, Katar ve Malezya’nın ara bulucu olabileceği belirtiliyor. Uçağın İsrail’den ayrıldığı doğruysa bu ülkelerden birinin Aşkar’a ev sahipliği yapması muhtemel.

Bilinmeyen yer

Öte yandan aileden bir kaynak, Aşkar’ın Hamas üyeliği ve ona verdiği mali destek konusunda hakkında araştırma yapıldığını söyledi. Hamas yetkilisi İzzet er-Rişk ise Filistinli bilim insanının İsrail’de bir hapishanede tutulduğunu iddia etti. Zayıf bir iddiaya göre ise Aşkar, hala Ben Gurion havalimanında tutuluyor ve müzakereler sonucu ABD’li bir yetkili Aşkar’ın uçaktan indirilmemesi emrini verdi ve kendisini misafir edecek bir ülkeye doğru götürülebileceğini belirtti.

Aşkar’ın ailesi ne ABD ne de İsrail tarafından kendileriyle resmi bir temasta bulunulmadığını ve uluslararası hukuka aykırı olarak oğullarının akıbetini bilmediklerini ifade ediyor. Prof. Dr. Aşkar’ın akıbeti belirsizliğini koruyor.