ABD komisyonu Afganistan savaşıyla ilgili soruşturma başlattı

16 üyeli iki partili panel, Kongre tarafından neyin yanlış gittiğini ve ABD liderlerinin bir dahaki sefere savaşa girdiğinde neyi farklı yapabileceğini belirlemekle görevlendirildi.

ABD komisyonu Afganistan savaşıyla ilgili soruşturma başlattı

ABD hükümet yetkilileri ve akademisyenlerinden oluşan bir zümre, Amerika'nın Afganistan'daki 20 yıllık savaşının kapsamlı bir incelemesini başlattı.

Washington Post'un bildirdiğine göre, Afganistan Savaş Komisyonu eş başkanı Shamila N. Chaudhary, "Bugün tarih yazıyoruz" dedi. "Amerika Birleşik Devletleri daha önce hiç bir çatışmanın ardından kendi karar alma sürecine ilişkin bu kadar geniş kapsamlı bağımsız bir yasama değerlendirmesi yaptırmamıştı."

16 üyeli iki partili panel, Kongre tarafından neyin yanlış gittiğini ve ABD liderlerinin bir dahaki sefere savaşa girdiğinde neyi farklı yapabileceğini belirlemekle görevlendirildi. Görevleri, dört başkanlık yönetimi, ABD ordusu, Dışişleri Bakanlığı, ABD müttefikleri ve diğer birçok kurum, kuruluş ve kişi tarafından alınan politikaları ve eylemleri kapsar.

Komisyonun araştırmasını yürütmek için 18 ayı ve nihai bir kamu raporu sunmak için Ağustos 2026'ya kadar süresi var.

ABD'nin Afganistan'dan kaotik bir şekilde çekilmesi, bazı Kongre üyeleri ve Cumhuriyetçiler tarafından defalarca eleştirildi.

Cumhuriyetçilerin liderliğindeki Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nin önümüzdeki ay geri çekilme soruşturmasının bulgularını detaylandıran nihai bir rapor sunması bekleniyor.

Savaş komisyonunun Cuma günü Washington'da yapılan 41/2 saatlik tartışmasında eski büyükelçiler, subaylar ve CIA personeli tanık olarak yer aldı. Birçoğu savaşla bağlantılı olan küçük bir gözlemci kalabalığı çekti.

Komisyonun eş başkanı Colin F. Jackson, "hükümet ve ordu olarak performansımızın tam, nesnel, titiz, cilasız ve gözü kara bir açıklamasını" üretmeye çalışacaklarını söyledi.

Savaş boyunca dolambaçlı emir komuta zincirleri vardı; Amerikan karar vericileri ve kurumları arasındaki yıkıcı kişilik çatışmaları; ve komutanlar, Afganistan'ın eski büyükelçisi Ronald Neumann'ın "frontal lobotominin kurumsal eşdeğerini" temsil edecek kadar kısa görev turları düzenlediklerini söyledi.

Cuma günü ifade veren siyasi bir antropolog olan Noah Coburn, parlamento seçimleri için sahtekarlığa davetiye çıkaran korkunç bir şekilde tasarlanmış bir sistem olduğunu söyledi. ABD liderleri tarafından Afgan siyasetine çok fazla kamuoyu müdahalesi yapıldı ve Afganlardan çok az politika girdisi talep edildi. Coburn, ABD'nin güvenlik ortakları, kalkınma ve yatırımlar söz konusu olduğunda aldığı kötü kararların yolsuzluğu körüklediğini, bunun da hükümete güvensizliği ve hükümet karşıtı İslam Emirliği'ne desteği yaydığını söyledi.