AB heyeti, siyasi krizi görüşmek üzere Sudan'da

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Komitesi’nden üst düzey bir heyetin siyasi krizi ve sivil yönetime geçiş sürecinin gidişatını görüşmek üzere Sudan’a birkaç günlük bir ziyaret düzenlenmesi planlanıyor.

AB heyeti, siyasi krizi görüşmek üzere Sudan'da

AB, 18 Eylül’de yaptığı açıklamada heyetin, Sudan’ın demokratik bir dönüşüme geçişini sağlamak için devam eden çabaları görüşmek üzere iktidar makamları ve sivil toplum örgütleriyle bir araya geleceğini açıkladı. Açıklamaya göre heyet, demokrasi mücadelesinde Sudan halkına desteklerini sunacak.

Heyette, Avrupa Parlamentosu (AP) Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı David McAllister, milletvekilleri ve AP üyelerinin yanı sıra Afrika, Karayip ve Pasifik Devletleri Örgütü üyeleri yer alıyor. AB, bir süredir bölge ülkeleri, ABD ve İngiltere’nin Sudanlı tarafları askeri ve sivil olarak ‘ülkenin sivil demokratik sürece geçişini yeniden tesis eden siyasi bir çözüme dayalı bir diyaloga doğru itme’ çabalarına destek veriyor.

12 Eylül’de AB, Aidan O’Hara’yı Sudan’ın yeni büyükelçisi olarak atadı. O’Hara, yetkililer tarafından resmi olarak göreve getirildikten sonra Avrupa’nın ‘Sudan halkının özlemlerini ve geçiş sürecini’ desteklediğini belirtti. O’Hara ayrıca, “Sudan halkının talep ettiği her şeyi başarabilecek herhangi bir sürece katkıda bulunmak için AB üye ülkeleri ve ortaklarıyla birlikte çalışmaktan memnuniyet duyuyorum” dedi. Aynı şekilde AB misyonu ve Sudan’daki birçok Batı ülkesi büyükelçiliği, Sudan’ı demokrasi ve özgür ve adil seçimler yoluna sokacak, geniş çapta kabul edilebilir ve kapsayıcı bir sivil hükümet oluşturmak için Sudan Barosu tarafından sunulan anayasal çerçeve belgesi taslağını memnuniyetle karşıladı.

AB, kapsayıcı ve geniş bir halk desteğine sahip olmadığı takdirde hiçbir siyasi anlaşmanın inandırıcı veya sürdürülebilir olamayacağını vurguladı. AB ayrıca, siyasi sürecin tek bir aktör, grup veya ittifak tarafından tekelleştirilmeden, siyasi ve toplumsal güçlerin çoğunluğu tarafından kabul edilecek bir geçiş düzenlemesi konusunda anlaşma çağrısında bulundu. AB ayrıca, Sudan ordusunun geçen yıl 25 Ekim’de iktidarı ele geçirmesini kınarken, ordunun iktidarı sivil hükümete geri vermemesi halinde mali yardımını askıya almakla tehdit etti.

AB’ye üye devletler, Sudan ordusu da dahil olmak üzere tüm Sudanlı tarafların, sivillerin öncülüğünde demokrasiye geçişi yeniden sağlamak için siyasi bir sürece yapıcı bir şekilde dahil olması gerektiğini vurguladı. AB, Sudan taraflar arasındaki anlaşmazlıkları gidermek ve sivillerin öncülüğünde demokrasiye geçişin yeniden düzenlenmesini kolaylaştırmak için Afrika Birliği ve Afrika Hükümetler arası Kalkınma Otoritesi’nden (IGAD) oluşmuş ‘üçlü mekanizma’ tarafından yönetilen siyasi sürece odaklanmış durumda.